Hüseyin Haskan - Ünlü Gezgin Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde, 17'nci yüzyılda 23 burcu bulunduğu belirtilen ancak, aradan geçen yıllarda bunun 13'ünden eser kalmayan Mersin'in
Silifke ilçesinin sembolü Silifke Kalesi'nin terk edilmişlikten kurtarıldığı bildirildi.
Kültür ve
Turizm Bakanlığı'ndan sağlanan
ödenekle
restore ve kazı çalışmalarına başlanan Silifke Kalesi'nin Helenistik ya da
erken Roma döneminden kaldığı tahmin ediliyor. Geçirdiği onarım ve değişiklikler sonucu bugün bir Orta Çağ
kalesi görünümünde olan kale, ilçeye hakim 185 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde bulunuyor. Çevresi kuru hendekle çevrili oval biçimdeki kalenin içinde kemerli galeriler, su sarnıçları, depolar ve diğer yapı kalıntıları yer alıyor.
Ünlü gezgin
Evliya Çelebi, seyahatnamesinde, 17'nci yüzyılda Silifke Kalesi'nin 23 burcu olduğunu, içinde bir cami ve 60 ev bulunduğunu yazmasına rağmen, aradan geçen yıllarda bunun 13'ünden eser kalmadığı gözleniyor. Sadece 10 burcu ayakta kalabilen kalenin içi tamamen yıkık durumda bulunuyor.
Selçuk Üniversitesi
öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Boran başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan sağlanan 75 bin TL'lik ödenekle kazı ve restore çalışmaları başlanan kalenin yıkık ve virane görünümüne son verilmeye çalışılıyor.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ali Boran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Silifke Kalesi'nin çağının önemli yapılarından biri olduğunu belirterek, ''Bakanlar kurulu kararıyla Silifke Kalesi'nde kazı ve
restorasyon çalışması geçtiğimiz günlerde üniversitemize verildi. Benim başkanlığımdaki 5 öğretim görevlisi, yüksek
lisans öğrencileri ve 25 işçiyle başlatılan çalışmalar sayesinde buram buram tarih kokan bu kale turizme kazandırılacak'' dedi.
Boran, çalışmalara kalenin kuzeyindeki ana giriş bölümünden başlandığını belirterek, şunları söyledi:
''Kalenin kazı ve onarım çalışması uzun yıllar alacak. Öncelikle, çizim ve fotoğraf belgeleme çalışmaları kapsamında kalenin sağlıklı rölöve ve mevcut durumunun çıkarılması ayrıntılı fotoğraf çekimleriyle yapılacak. Daha sonra kazı yapılacak alanlara yoğunlaşacağız.
Kazı yapılacak yerlerdeki çizim ve belgeleme çalışmasından sonra iç kale içinde ve dışında kazı çalışmasına başlanacak. Silifke Kalesi'nin içindeki yapıların büyük kısmı tahrip olduğundan kazı öncesinde sağlamlaştırma ve çelik direklerle koruma altına alınması gerekecek.''
Boran, yaptıkları bu çalışmalardaki ana amaçlarının kaleyi eski haline getirmek olduğunu vurgulayarak, ''Silifke Kalesi'nin çağının önemli yapılarından biri olup kültür tarihimize önemli katkılar sağlayacağı açıktır'' dedi.
Boran, kazı ve restore çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca gönderilen 75 bin TL ödeneğin ancak 2 ay yetebileceğini belirterek, ''Bu nedene, bakanlıktan ek ödenek talebinde bulunduk'' dedi.
Müze Müdürü İlhame
Öztürk de, Silifke'nin tarihi yönden çok zengin bir ilçe olduğunu, gelen
yerli ve
yabancı turistlerin ilk olarak Silifke Kalesi'ni gezdiğini ancak, burçların bir kısmı ile kale içerisinin tamamen yıkık olması nedeniyle gelen turistlere tarihi güzellikleri tam anlamıyla tanıtamadıklarını kaydetti.
Öztürk, onarım ve restore çalışmasının tamamlanmasıyla tarihi kaleyi turizme kazandıracaklarını bildirdi.
(HAS-DLK-OSM)20.07.2011 11:29:36