Uyuşturucu tacirlerinin gençler arasında yaygınlaştırdığı '
Esrar,
alkol ve sigaradan daha tehlikeli değildir, esrar bitki olduğu için güvenilirdir ve
bağımlılık yapmaz, esrar kullanıcıları diğer uyuşturuculara geçmez' gibi söylemlerin bir tuzakolduğu bildirildi.
Bursa Madde Bağımlılığı İl Koordinasyon Kurulu, gençlere uyuşturucu madde bağımlılığı kazandırılması için bir dizi tuzak cümlelerin kullanıldığını bildirdi. Kuruldan yapılan açıklamada, uyuşturucu bağımlılığının ilk olarak 'denemeden bir şey çıkmaz' denilerek, esrar kullanımıyla başlandığına dikkat çekildi. Halk arasında 'Esrarın etkisi birkaç saatte geçer, esrar zihni açar' gibi cümlelerin gerçeği yansıtmadığının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Esrar vücutta depolandığı için etkisi günlerce, haftalarca sürebilir. Esrar sigara olarak içildiğinde kanda birkaç dakikada zirve yapar, saatler içinde hızla düşer. Bunun sebebi dokularda depolanmasıdır. İdrarda günlerce atılır. Esrar zihni sisli hale getirir. Bellek, konuşma, anlama ve karar verme yeteneğini bozar. Bir defa maddeyi aldıktan sonra ikinci bir defa alma riski çok yüksektir. Bir kez, çok kez'in ilkidir. Kullanımı emniyetli bir bağımlılık maddesi yoktur. 'Ben bağımlı olmam' tezi yanlıştır, herkes bağımlı olabilir. Bunun
psikolojik ya da sosyal etkenler ile doğrudan ilişkisi yoktur. Madde kullanımı bedende zamanla biyolojik değişikliklere yol açar. Madde kullanıldığı sürece bundan kaçınmak olası değildir. 'Bir kere kullanmaktan bir şey çıkmaz' demeyin,
kokain gibi bazı maddeler ilk kullanımdan sonra bile bağımlılık oluşturabilir. Bir kere kullandıktan sonra uyuşturucu maddenin ikinci kez kullanılması daha kolay olur. Çünkü kişinin korkusu kalkmıştır. Maddeyi nereden bulabileceğini bilmektedir."
KENDİNİZE YANDAŞ ARAMAYIN
Uyuşturucu bağımlılığının genelde 'ara sıra kullanma niyeti' ile başladığının belirtildiği açıklamada, uyuşturucunun arada sırada kullanılmasının bile bireyde ruhsal ve kimyasal değişikliklere sebep olduğu kaydedildi. 'Esrar, alkol ve sigaradan daha tehlikeli değildir' şeklindeki açıklamaların yanlışlığının dile getirildiği açıklamada, esrar alındıktan sonra bedende yağ dokusunda biriktiği, 30 gün süre ile dokularda kaldığı vurgulandı.
Madde bağımlılığında 'Benim iradem güçlüdür' tezinin de geçerli olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Bunun, irade güçlüğü ya da zayıflığı ile mutlak bir ilişkisi yoktur.
Kişilik patolojileri kimi zaman madde kullanımına neden olabilmektedir. 'Herkes kullanıyor ve bir şey olmuyor' düşüncesi kişinin kendisine
yandaş arama çabasından kaynak alır. İnsanların ve gençliğin büyük çoğunluğu madde kullanmamaktadır. Çevresinde uyuşturucu kullanan kişilerin maddenin zararlarını görmesi zaman alabilir. Bu nedenle bugün onlara bir şey olmaması yarın maddenin zararlarım görmeyecekleri anlamına gelmez. Ayrıca, az da olsa bazı kişiler madde ile ilgili büyük sorunlar yaşamamaktadır. Ancak bireyin onlar gibi olma şansı, bağımlı olma şansından çok daha düşüktür. Madde kullanmayan kişilerde mutlu ve üretken yaşayanların oranı, madde kullananlara göre daha fazladır." denildi.