Muharrem Aksakallı -
Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından oluşturulan Ata Botanik Bahçesi'nde, ''açık hava jeoloji parkı'' kurulması için çalışma başlatıldı.
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr.
Hasan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç yıl önce oluşturdukları Ata Botanik Bahçesi'nde birçok bitki türünün yer aldığını anımsatarak, söz konusu bahçede farklı çalışmalar yapmaya devam ettiklerini söyledi.
Prof. Dr. Yılmaz, çalışmalarının fonksiyonel, görsel ve eğitsel özelikler taşımasına özen gösterdiklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu doğrultuda sürekli yenilikler yapmaya çalışıyoruz. Botanik bahçemizde daha önce de
Erzurum civarında yetişen yabanı erik, armut ve iğde ağaçları ile çalılardan örnekler toplayarak bir araya getirmiştik. Ayrıca aralarında ters lalelerin de bulunduğu sayısı giderek azalan soğanlı bitki türlerini bir araya getirmek için çalışma yapmıştık. Açık hava jeoloji parkı da bu yeniliklerimizden bir tanesi. Çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Bahçemizde oluşturduğumuz bir kanyonda bölgemiz ve ülkemize ait taşları
etiket' title='doğal haberleri'>doğal ortamlarına uygun olarak bir araya getiriyoruz.''
-GENÇLERİN BİLGİLENMESİ-
Yılmaz, yaptıkları çalışmanın en önemli özeliğinin eğitsel yönü olduğuna dikkati çekerek, ''Genç nesillerin ülkemiz ve bölgemizin jeolojik yapısı hakkında bilgi sahibi olmaları için böyle bir çalışma başlattık'' diye konuştu.
Şu ana kadar
mermer, andezit, bazalt, granit ve
traverten gibi taşları botanik bahçesinde bir araya getirdiklerini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çalışmamız botanik bahçemizin gelişimi kapsamında yürütülen bir çalışmadır. Söz konusu taşları bahçemizde bir kanyonda bir araya getirmeye başladık. Taşları toplama çalışmalarının bir yılı aşkın süreyi bulabileceğini düşünüyoruz. Çünkü ülkemizde irili ufaklı yüzlerce çeşit taş türü bulunmakta. Bunların toplanması, getirilmesi ve doğal şartlarına uygun biçimde bahçeye yerleştirilmesi biraz zaman alacak. Yorulmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''
Yılmaz ayrıca, bahçede toplanacak taşların üzerlerine birer etiket koyarak, özellikleri hakkında bilgi vermeye çalışacaklarını ifade etti.
-KÜTÜK KOLEKSİYONU-
Prof. Dr. Yılmaz, Ata Botanik Bahçesi'ndeki bir diğer önemli çalışmanın da
kütük koleksiyonu olduğunu belirterek, bu çalışmanın da devam ettiğini bildirdi.
Türkiye'de yetişen ağaçların kütüklerinin koleksiyonunu yaptıklarını anlatan Yılmaz, ''Söz konusu ağaçların tamamını bahçemizde bir araya getirmek mümkün değil. Biz de en azından özellikle
gençler bilinçlensinler diye kütük koleksiyonu çalışmasını başlattık. Bu çalışmamızda da kütüklerin üzerine etiketler yapıştırarak, bilgi veriyoruz'' diye konuştu.
Yılmaz, benzer farklı çalışmaların devam edeceklerini sözlerine ekledi.
(AKS-MİS-SA)07.09.2011 11:51:08