Türkiye'nin tanınmış su dağıtım şirketlerinden
Erikli, Bursa'nın
Kestel ilçesinde, bir vatandaşa ait tapulu özel mülkiyetten
ağaç kesip su
boruları geçirdi. Haberi olmadan arazisinin talan edildiğini savunan
Ceyhan Saraç, Erikli Nestle aleyhine
dava açtı.
Ceyhan Saraç, yaklaşık 160 bin lira değerindeki
arsasında su borusu döşenmesi sebebiyle
toprak kayması meydana geldiğini, kullanılamaz hale geldiğini savundu. Erikli yetkilileri ise hukuki süreç devam ettiği için açıklama yapmayacaklarını bildirdi.
Ceyhan Saraç, 22 yıllık
devlet memuru olduğunu, bütün birikimiyle 2005 yılında Kestel ilçesi Derekızık Köyü'nde
ıhlamur ve erik ağaçlarının bulunduğu 2 dönümlük arsa aldığını ifade etti.
Çevre temizliği yapıp, ağaçların bakımını gerçekleştiren Saraç,
Aralık 2010'da arsayı 160 bin lira tutarındaki 2 katlı ev karşılığında sattı.
Alıcıyla arsaya giden Ceyhan Saraç, gördüğü
manzara karşısında hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. Arsadaki ağaçların kesildiğini ve su borusu döşendiğini gören Saraç, uzun süre kendine gelemediğini, arsanın satışı için anlaştığı kişinin de arsayı almaktan vazgeçtiğini söyledi.
Ceyhan Saraç, "Arsadaki 35 ağacı kesip, su borusu döşeyen Erikli Nestle AŞ'ye gittim. Fabrika yetkilileri, 'Fidan alıp verelim, ödeşelim' teklifi yaptı. Bu tavır karşısında büyük şok yaşadım. Su
fabrikası hakkında Kestel Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtım. Erikli'nin 'Ağaçları izinsiz kesmek, izinsiz araziye girme ve boru döşeme, araziye zarar vermek'le suçlandığı davanın ilk duruşması Haziran ayında yapılacak." diye konuştu.
"OĞLUM ASKERDEN GELİNCE EVLENECEKTİ, BÜTÜN PLANLARIM YIKILDI"
Kiralık evde oturduğunu anlatan Ceyhan Saraç, bir süre sonra askerden gelecek oğlunu evlendirme planı yaptığını, ancak arsasında karşılaştığı manzara ile bütün planlarının yıkıldığını söyledi. Saraç, şöyle konuştu:
"Hala inanamıyorum, izinsiz bir şekilde arsama girip, ağaçlarımı kesip, su borusu döşemişler. Hakkımı aramak için kendileriyle görüştüğümde
hakaret eder gibi davrandılar. 160 bin liraya sattığım arsam şimdi 10 bin lira bile etmiyor. Su borusu döşendiği için toprak kayması meydana gelmiş. Yıllık 2 bin lira gelir sağladığım 40 yıllık ıhlamur ağaçlarım ve 20 yıllık erik ağaçlarım kesilmiş. Arsamda toplam 35 ağacım kesilmiş. Bilirkişi yaptığı incelemede 5 ıhlamur ağacı, 15 erik ağacı ile çok sayıda kavak ağacının kesildiğini belirledi. Henüz
fidan olan onlarca ağacım da vardı."
Erikli'nin, kendisine zulüm yaptığını ifade eden Saraç, hangi kapıyı çaldıysa geri çevrildiğini söyledi. Uludağ'dan gelen suyu fabrikaya ulaştırmak için döşenen boruların arsasının 640 metre karelik bölümünde tahribat olduğunu belirten Saraç, toprak kayması sebebiyle arsanın kullanılmaz hale geldiğini anlattı.
Kestel
Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasına rağmen arsasındaki işgalin bitirilmediğini anlatan Saraç, "Konu yargıya intikal etti. 22 yıllık memurluk hayatımdaki tüm birikimimi bu arsaya vermiştim. Oğlumu evlendirecektim ama arsam şu an para bile etmiyor." dedi.
Arsada
mahkeme kararıyla bilirkişi incelemesi yapıldığını anlatan Saraç, ağaçlara 718 lira, 640 metre karelik arsanın da tahribata uğraması sebebiyle 6 bin 409 lira olmak üzere toplam 7 bin 127 lira değer biçilmesine de tepki gösterdi. Saraç, yeni bir bilirkişi incelemesi için başvuruda bulunduğunu dile getirdi.
"HUKUKİ SÜREÇ SÜRÜYOR, AÇIKLAMA YAPAMAYIZ"
Öte yandan, Cihan muhabirinin konuyla ilgili görüşlerine müracaat ettiği Erikli-Nestle yetkilileri, herhangi bir açıklama yapmadı. Şirket yetkilileri, "Hukuki süreç sürdüğü için açıklama yapmayı uygun bulmuyoruz." dedi.