MOSDER ile ITE Grup
Türkiye Ofisi E Uluslararası Fuarcılık A.Ş (EUF) tarafından 1-5
Şubat tarihleri arasında
İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek İstanbul Mobilya Fuarı'nın (İMOB 2011)
tanıtım toplantısında konuşan Davulcuoğlu, Türkiye'de cari fazla veren nadir
sektörlerden olan
mobilya sektörünün 2010 yılında iç hacminin bir önceki yıla göre yüzde 8
büyüme ile 8 milyar dolar olduğunu belirtti.
Sektörün 2010 yılında yüzde 20'lik büyüme ile 1 milyar 400 milyon dolar ihracat rakamını yakaladığını ifade eden Davulcuoğlu, ''Sektör, 2010 yılında toplamda 9,5 milyar dolar olan
üretim gerçekleştirdi'' dedi.
Mobilya sektörünün 5 kıtada 173 ülkeye ihracat yaptığını anlatan Davulcuoğlu, yan sanayi ile birlikte 500 bin kişinin istihdam edildiği mobilya sektörünün ''istihdam deposu'' olduğunu, bu yıl da istihdamın yaklaşık yüzde 5 artacağını kaydetti.
Ramazan Davulcuoğlu, bu yıl yurtiçinde yüzde 10, ihracatta da yüzde 20 büyüme beklediklerini belirterek,
tasarımlarıyla dünyada Türkiye'nin farkını hissettirmeye başladıklarını,
fiyat-kalite dengesini sağlarken, tasarımda da
rekabet eder hale geldiklerini anlattı.
Mobilya sektörünün önde gelen ülkelerinden İtalya'ya sürekli ihracat yapar duruma geldiklerini kaydeden Davulcuoğlu, gelinen noktada üniversitelerin tasarım bölümlerinin önemli katkısı olduğunu, dünyanın çeşitli ülkelerinde artık Türk tasarımcılarının imzasının görülmeye başlandığını dile getirdi.
Türk mobilya sektörünün bundan 10-15 yıl öncesine kadar
fuarlara kabul edilmezken, bugün dünyanın en büyük fuarlarına katıldığını ifade eden Davulcuoğlu, mart ayında Çin'de düzenlenen dünyanın en büyük mobilya fuarına katılacaklarını bildirdi.
İstanbul Mobilya Fuarı'nın
gala gecesinde Türk mobilya sektörünü dünya vitrinine çıkaracak yeni bir projenin tanıtımını yapacaklarını belirten Davulcuoğlu, 7 yıldır düzenledikleri ve 120 metrekare kapalı alanda açılacak fuara 10 bini
yabancı uyruklu olmak üzere 100 bin ziyaretçi beklediklerini kaydetti.
Davulcuoğlu, bir soru üzerine, Türk mobilya sektörünün
Kenya ve Hindistan'a açıldığını, bu yıl da
Rusya ve
Nijerya pazarının hedeflendiğini belirterek, ''Rusya yakın gibi geliyor ama kilogram ile gümrük alıyorlar. Rusya pazarı zor ama zorlukları nasıl aşarız diye düşünüyoruz'' dedi.
Seçim sürecinin olumsuz etkilerinin olup olmadığının sorulması üzerine de Davulcuoğlu, ''Artık her gittiğimiz kapıda itibarımız yüksek. Önemli bir sorun çıkmazsa,
seçim yönetilmesi gereken sorun olmaktan çıktı. Öyle bir dinamik elde ettik ki artık dünya bizim oyun alanımız. İstikrarın devam edeceğini düşünüyoruz. Seçim ekonomisi yapılacak bir durum yok'' diye konuştu.
-''FUAR ALANLARI DAHA BÜYÜK OLMALI''-
Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, Türk mobilya sektörünün ihracatına da önemli katkılar yapan fuarın dünyanın önemli fuarları arasında öne çıktığını söyledi.
Boydak, ''Türkiye'nin fuarcı kimliğini öne çıkarmak istiyorsak, ülkenin
2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat seviyesini yakalamasına katkı sağlamak istiyorsak, daha büyük fuar yerlerine ihtiyacımız var. Yabancı satın almacılar için de fuar alanlarının daha büyük olması gerekir'' dedi.
EUF Yönetim Kurulu Üyesi Tuğber Yaşa, yoğun talep doğrultusunda yeni bir salon daha ekleyerek, bugüne kadar düzenlenen en büyük fuarı gerçekleştireceklerini anlattı.
-MOBİLYA ARAŞTIRMASI-
Davulcuoğlu, toplantıda, MOSDER'İN Nielsen
Araştırma ile ilkini iki yıl önce yaptıkları mobilya araştırmasının sonuçlarını da açıkladı.
Araştırmanın, 11
Aralık 2010-3 Ocak 2011 tarihleri arasında, 14 ilde son 2 yılda mobilya alan 1014 kişi ile gerçekleştirildiğini belirten Davulcuoğlu, anketin, mobilya tüketicisinin kalite ve güvene önem verdiğini ortaya koyduğunu bildirdi.
Araştırmanın sonuçlarına göre, ''mobilyanızı nereden alırsınız?'' sorusuna katılımcıların yüzde 74'ü markalı mobilya mağazalarından, yüzde 14'ü mobilyanın toplu olarak bulunduğu sitelerden, yüzde 7'si mobilyacıların yoğun olarak bulunduğu semtlerden, yüzde 3'ü mobilya konusunda isim yapmış illerdeki mobilyacılardan aldığı ifade ederken, yüzde 2'si mobilyalarını marangoza yaptırmayı
tercih ettiğini belirtti.
Her 4 katılımcıdan 3'ü ürünü satın alırken ''
taksitli alışverişi'' tercih ettiğini belirtirken, bunların yarıya yakını da taksit uygulamasında ''vade farkına veya oranına bakarım, makul geliyorsa vadeli alım yaparım'' dedi.
Katılımcıların yarıdan fazlası kendisi için en uygun taksit süresinin 12 ay olduğunu ve ortalama 375 lira taksit ödeme yeteneği olduğunu ifade ederken, yaklaşık her 3 katılımcıdan 2'si
kredi kartı ile taksitlendirmeyi seçti.
Araştırma, tüketicilerin ortalama mobilya
yenileme süresinin 8 yıl olduğunu ortaya koydu. İlk araştırmada bu oran, 8,5 yıldı. Araştırmaya göre, en sık mobilya yenileyen
bölge Karadeniz olurken, bunu sırasıyla
Marmara, Doğu ve
Güney Doğu
Anadolu,
Akdeniz, Ege ve İç Anadolu izledi.
Araştırmaya katılan her 3 tüketiciden yaklaşık 2'si mobilya satın alırken ''taksit, iskonto, vade kolaylığı sunan kampanyaları'' tercih ederken, tüketicilerin mobilya satın alırken en fazla önem verdiği kriterler, ürünün kalitesi ve markanın güvenilirliği oldu.