Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çavuş,
düğünlerde
silah ve havai
fişek atılması sonucu bazı insanların
mağdur olduğunu söyledi.
Çavuş,
Gaziantep Ticaret Odası'nda, kamu kurum ve kuruluş ile
sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda, düğünlerde havaya ateş açılması ve
havai fişek atılmasına ilişkin alınan önlemler hakkında bilgi verdi, çeşitli uyarılarda bulundu.
Düğünlerin mutlu günler olduğunu ancak bu mutluluğu yaşayanların başkasını rahatsız etmemesi gerektiğini ifade eden Çavuş, ''Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkasına yapmayın. Valiliğimizin aldığı karar doğrultusunda saat 22.30'dan sonra havai fişek atmak kesinlikle yasaktır. Biz kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, mahalle muhtarlarımız ve vatandaşlarımızın da bu sorunun çözümüne katkı sunmasını istiyoruz'' dedi.
Çavuş, kişilerin evlerinde bakıma muhtaç yaşlısı, hastası, yeni doğmuş bebeği olabileceğini, düğün sahiplerinin bu durumu da düşünerek hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Mutluluk adına gece geç saatlerde havai fişek atılmasının doğru olmadığını dile getiren Çavuş, ''Düğünlerimizde silah ve havai fişek atılması sonucu bazı insanlarımız mağdur oluyor. Gecenin geç saatlerinde evin önünde havai fişek atılıyorsa ve bu bir mutluluk göstergesiyse biz bu mutluluğu istemiyoruz.
Polis olarak bizim saat 24.00'ten sonra
gürültüyü men etme yetkimiz var'' dedi.
Çavuş, havai fişeklerin atılmasından doğadaki hayvanların da etkilendiğini, kuşların gece yuvalarından havai fişek nedeniyle ayrıldığı için yumurtaların soğuduğunu ve yavruların yumurtada öldüğünü ifade etti.
Herkesin gürültü ve gürültü kirliliğinin önlenmesi için elinden geleni yapması gerektiğini belirten Çavuş, şunları anlattı:
''Gaziantep, ortak akılla yönetilen, sanayi ve ticaretiyle kendisini kabul ettiren bir ilimiz. Bu
hizmeti yerine getiren insanların huzur ve sükunet içinde olmasını sağlamak da önemli.
Kamuoyunun, basının, muhtarlarımızın, kamu kurum ve kuruluş yöneticilerimizin, Gaziantep'te yaşayan herkesin bu konuda sorumluluğu var. Lütfen, düğün sahiplerimizi düğün salonundan ayrılırken
konvoy konusunda uyaralım. Sorun ceza sorunu değil, sorun eğitim, kültür ve anlayıştan geçiyor. Biz ortak akılla, anlayış ve kültürümüze uymayan örf ve ananeleri atmak zorundayız.''
Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Titiz ise vatandaşların maddi durumları iyi olmadığı için sokakta düğün yapmak zorunda kaldığını ifade etti. Sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket eden ve birçok hizmet veren belediyelerin ilçelere düğün salonu da yapması gerektiğini bildiren Titiz, havai fişek satışının ve internet kafelerin denetlenmesi gerektiğini belirtti.
Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Şule Barlık ise gürültü kirliliğinin hayvanlar üzerindeki olumsuz etkileri konusunda bilgi verdi.
Toplantıda daha sonra katılımcıların soruları yanıtlandı.
(MUH-SEÇ-RŞ)27.07.2011 13:04:04