Gazi Üniversitesi Teknik
Eğitim Fakültesi Elektronik-
Bilgisayar Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnan Güler, ''Cep telefonları eğer
baz istasyonlarını görmekte zorluk çekerse insan için baz istasyonundan daha tehlikeli olur'' dedi.
İzmit Belediyesi ile
Teknoloji Bilgilendirme Platformu'nca belediye meclis salonunda düzenlenen ''Elektromanyetik
Dalgaların Biyolojik Etkisi ve Düzenlemeler'' konulu toplantıda konuşan Güler, baz istasyonlarının yaydığı
elektromanyetik alandan çok, o alan içerisinde
yaşam olup olmadığının önemli olduğunu söyledi.
Cep telefonlarının baz istasyonlarını görmeden çekmeyeceğine, baz istasyonundan uzak olan cep telefonunun gücünü maksimum derecede kullanacağına işaret eden Güler, ''Cep telefonları
anten olmazsa çekmez.
Cep telefonu bir baz istasyonunu ne kadar iyi görüyorsa o kadar zarardan kurtulur. Cep telefonlarının baz istasyonunu görmesi için baz istasyonlarının sayısının azaltılması değil artırılması gerekir. Cep telefonları maksimum 2 miliwattlık güce sahiptir. Bu 2 miliwattlık güç 900 megahertz (mhz), bin 800 mhz, 2 bin 200 Mhz'lik bir frekans demektir, bu da ciddi bir güçtür. Eğer cep telefonu baz istasyonunu görmezse gücü maksimum oranda kullanır ve canlıya zarar vermeye başlar'' diye konuştu.
''Size açık ve net bir şey söyleyeyim, cep telefonlarının zarar vermemesi için baz istasyonlarının sayısının artırılması gerekir'' diyen Güler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna hava durumunu takip eder gibi internetten, Türkiye'nin değişik yerleşim yerlerindeki baz istasyonu gruplarının yaydığı elektromanyetik alanların görülmesinin sağlanmasına ilişkin teklifte bulunduğunu vurguladı.
Bu uygulamanın vatandaşı rahatlatacağını,
küçük açıklamalarla beraber yarattığı elektromanyetik alan ile uluslararası standartların verilerek baz istasyonlarının güvenli olduğunun belirtilmesi gerektiğini savunan Güler, şöyle konuştu:
''Cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik alan bir
radyasyon değildir. Çünkü nükleer bir olay söz konusu değil. Duyduğunuz, bildiğiniz nükleer bir radyasyon, nükleer bir parçacıkla etkileşim sonucu hücrenin içerisine yerleşen ve hücrenin yapısını bozan sistemlerdir.
Nükleer radyasyon, görünür ışığın üstündeki manyetik alanı kapsar. Cep telefonlarının
haberleşme yaptığı
bölge görünür ışığın altındaki bölgedir yani nükleer radyasyonun olmadığı ışıma olarak nitelendirdiğimiz elektromanyetik dalganın yayılmasıdır.
Baz istasyonları şehir dışına taşınırsa haberleşme yapamazsınız. Eğer taşırsanız, şehrin her tarafını görecek şekilde bile yapmış olsanız kullandığınız cep telefonlarının gücünü artırmak durumundasınız. Cep telefonları eğer baz istasyonlarını görmekte zorluk çekerse insan için baz istasyonundan daha tehlikeli olur. Baz istasyonlarını şehir dışına çekme yerine daha yakın yerlere kurmamız lazım. Şehir içindeki baz istasyonlarını daha da küçülterek binaların içerilerine yerleştirmemiz lazım.''
-Elektrikli cihazların yaydığı elektromanyetik dalga-
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa
Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya
Kalkan ise yüksek gerilim hatlarının yaydığı elektromanyetik alanın baz istasyonlarından daha fazla olduğunu dile getirdi.
Dünya standartlarına göre Türkiye'de yüksek gerilim hatlarının yaydığı elektromanyetik alanların değerlerinin 2-3 kat yüksek olduğuna dikkati çeken Kalkan, ''Herkes 'baz istasyonu' dedi. İstanbul'un yüzde 7'si yüksek gerilim hattının altında yaşıyor. Yüksek gerilim hatlarının altında uzun süre yaşamanın
kanser yaptığı biliniyor'' diye konuştu.
Dizüstü bilgisayarların da dizüstünde kullanılmasının tehlikeli olduğuna işaret eden Kalkan, dizüstü bilgisayarın en fazla elektromanyetik dalga yaydığı alanın altında olduğunu, dize alındığında genital bölgenin elektromanyetik dalgaya maruz kaldığını ifade etti.
Baz istasyonları ve cep telefonlarının aynı frekansta çalıştığını ve aynı tip sinyal ürettiğine değinen Kalkan, şöyle devam etti:
''Teknoloji değişiyor, yeni gelecek teknolojide cep telefonunu tıbbi hizmetlerde, körlerin görmesinde, araçların otomatik kullanımında kullanacağız. Teknoloji o kadar hızla değişiyor ki, hepsini kaldıralım. Orada birisi çıkacak 'bu kanser yapıyormuş' diyecek. Yahu ben onu 10 sene önce söyledim. Değişti, o 10 sene önceydi. Bir tane ölçen, ölçeni gören, ölçtüğüyle ilgili bilgiyi gerçekten ölçen kişiden duyan bir kişi görmedim. Herkes, 'bu kadarmış' diyor. Türkiye'de zaten
ölçüm özürlülüğü var. Kimse bir şey ölçmez, biz ölçmeyi sevmeyiz.''
Cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların, belirlenen standartların altında olmasına rağmen, gereksiz maruz kalmalardan kaçınılması gerektiğini dile getiren Kalkan, şunları kaydetti:
''Kişi başı günde 9, iki kişi karşılıklı konuştuğuna göre bu 18 dakika eder. Bana göre, günde yarım saatten fazla konuşuyorsanız ya cep telefonunu bırakın ya da
kulaklık kullanın. '
Baz istasyonu, baz istasyonu' diye bas bas bağırmayın, önce kendi cep telefonunuzu düzgün kullanmayı öğrenin. Otobüste, trende, otomobil içinde, zayıf çeken yerlerde cep telefonuyla konuşmayın.''
-Şehir merkezlerindeki baz istasyonları-
İzmit Belediye Başkanı
Nevzat Doğan da Türkiye'nin
genç, dinamik ve iddialı bir nüfusa sahip olduğunu, özellikle teknolojik sistemleri yakından takip ettiğini belirterek, yaşam alanlarında teknolojinin her alanından faydalanıldığını, bunların başta cep telefonları olmak üzere pek çoğunun elektromanyetik dalga yayan cihazlar olduğunu söyledi.
Doğan, haberleşmenin, hak ve hürriyet olarak anayasa ile güvence altına alınmış bir kavram olduğunu ifade ederek, ''Devlet, haberleşmeyi sağlamak, bununla ilgili düzenlemeleri yapmak, kurum ve kuruluşlar, bunlarla ilgili adımları atmak zorundadır. Baz istasyonları olmadan cep telefonları çalışmaz. Bu konuda halkımız ciddi bir bilgi kirliliği içinde. Halkımızın bu konuda bilgilendirilmeye ihtiyacı var'' diye konuştu.
Suiistimal ve halkın bu konudaki kafa karışıklığının, bir
takım yönlendirmelere de çok açık olduğuna işaret eden Doğan, belediye olarak, baz istasyonu kurulmasıyla ilgili müracaatta yer gösterme ve kurulmalarına izin verme göreviyle yükümlü olduklarını, son günlerde ''baz istasyonu kurulmasın, başka yere kurulsun, faydalıdır-zararlıdır'' tartışmalarının yoğun yaşanması nedeniyle bu konuda çalışma yapma kararı aldıklarını söyledi.
Prof. Dr. Tunaya Kalkan, konuşmaların ardından ölçüm cihazıyla salondaki elektromanyetik dalga oranını ölçerek, yasal sınır 10 volt/metre oranının ne kadar altında olduğuna baktı.
(Bitti)
(AB-TE-NEC-MUR)04.10.2011 18:13:31