Kahramanmaraş'ın
Elbistan ilçesindeki konutların ısıtılabilmesi için termik santralin havaya bıraktığı buhardan yararlanmak isteyen yetkililer harekete geçti.
Proje ile ilgili olarak Kervansaray Restaurant'ta geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.
"Toplantıya Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük,
Milli Eğitim Müdürü
Ramazan Çelik, ELSİAD Yönetim Kurulu Başkanı
Emin Polat, Belediye Başkan yardımcısı Ayhan Özcan, İş Adamı Bünyamin Kılıç ve projenin ön çalışmasını yapacak olan
Fransız firması Dalkia'nın Bölge Müdürleri Yves Morvan ve Dominique Göker, Proje Müdürü Jerome Crest, SAUNIER firmasından Makine Mühendisi Claire Jonckeau katıldı.
Burada konuşan Belediye Başkanı Durmuş Küçük, Elbistan'ın hava kirliliğinde ilk iki sırada yer aldığını ve bunun sebebinin de birinin Termik Santraller olduğunu ifade etti. Başkan Küçük, "
Almanya'da bu teknolojiden faydalanılarak 5 milyon konutun
ısınması temin ediliyor. Türkiye'de bu oran sıfır. Almanya en az
İstanbul kadar bir yeri bu enerji ile ısıtıyor. Dalkia ve Saunnier firmaları Elbistan'a ikinci defa geliyorlar. Gelme amaçları termik santrallerde ki atık buhardan sıcak su üretilmesi ve bunun konut ısınmasında ve seracılıkta kullanılmasıdır. Bunun için fizibilite çalışması yapılacak. Bu ön görüşmenin ardından veri toplama çalışması yapılacak. Bölgemiz de insanlarımız çok eskiden beri bahçeciliğe önem vermişlerdir ve bu konuda geçmişten gelen bir bilgi birikimi mevcuttur. Buharla ısınma çalışmasında Seracılık projesi de gündemde."diye konuştu.
İş adamı ve bu projenin takibini yapan Bünyamin Kılıç ise, 15 yıldır böyle bir projenin hayalini kurduklarını söyledi.
Kılıç, "Bu proje artık hayal değil. Elbistan'ın hava kirliliğine çözüm sağlayacak olan bu proje ayrıca ısınmaya harcanan yıllık 60 milyon TL'nin de cepte kalması demektir. Burada havaya bırakılan buharın kullanılması söz konusu. 15 yıl önce Rusya'da bu teknoloji kullanılıyordu. Avrupa'da bir çok
ülke bu teknoloji ile ısınıyor. İnşallah gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra
bölgenin buhar enerjisi ile ısınması için kazma vurulacak." diye konuştu.
Proje Sorumlusu Raphael Berdugo ise projeye başlamadan önce bölgede 12 ay sürecek bir veri toplama çalışması yapılacağını bildirdi. Berdugo,"Fransız hükümeti bu konuda gerekli kaynağı ayırıyor. Kaynak problemi yaşanmayacak. Fransa'da bir çok yerde bu uygulamayı yaptık ve başarılı neticeler aldık. EÜAŞ ile gerekli anlaşmayı yaptığımızda projeye start vereceğiz." görüşünü aktardı. B Ünitesinden buhar alınacağını anlatan Berdugo, Elbistanlılardan da çalışmalar sırasında gerekli yardımı yapmalarını talep etti.