Elbistan İlçe Gıda,
Tarım ve
Hayvancılık Müdürü Recep Yılmaz, ilçede süne sorunu olmadığını belirtti.
Yılmaz, ilçe genelinde bu yıl buğdaylarda süne zararlısının fazla olduğu iddiaları üzerine yaptığı yazılı açıklamada, yapılan incelemeler sonucunda, süne zararlısının fazla olmadığının, limitlerin de altında olduğunun ortaya çıkartıldığını ifade etti.
Elbistan'da bu yıl verimin yüksek olduğunu ifade eden Yılmaz, satılan buğdayların süne nedeniyle geri iade edildiği, bunun nedeninin ise süne olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti.
Yılmaz, şunları kaydetti:
''Son günlerde Elbistan'da üretilen buğdayda süne zararının yüksek olduğu yönünde bir
takım iddialar konuşuluyor.
Süne emgi oranı yüzde 2'nin altında olması gerekir. Tarım Müdürlüğü olarak, Dağdere, İğde, Büyükyapalak, Küçükyapalak, Çiçek, Akbayır, merkez ve Kalealtı'ndaki ilaç kullanılmayan
arazi sahibi farklı çiftçilerimizin ürünlerinden numuneler alınarak, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü laboratuvarlarında inceletilmiştir.
4 mühendis tarafından yapılan incelemede süne emgi oranı yüzde 0 ile en yüksek yüzde 1.4 oranında değişmiştir. Sadece İğde beldesinden alınan numunenin süne emgi oranı yüzde 1.8 olarak çıkmıştır ki, bu rakam dahi limitlerin altındadır. Burada öz düşüklüğü ile süne zararının karıştırıldığını düşünüyoruz. Öz düşüklüğü, yağış fazlalığı, azot eksikliği veya azotun zamanında verilmemesi ve fizyolojik etkiler nedeniyle ortaya çıkar. Elbistan'da süne zararı eşiğin altındadır ve süne nedeniyle hububatta
hasar yoktur.''
Süne ile mücadele konusunda her yıl olduğu gibi 2011 yılında da etkili bir çalışma yapıldığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
''Süne ile ilgili olarak her birinde 3 mühendisin yer aldığı 4 ekibimiz faaliyet göstermektedir.
Mayıs ayının ilk haftasında çalışmaya başlayan ekipler, sünenin biyolojisini takip ediyor. Dağdan inişi, çiftleşmesi, yumurta bırakması ve çıkan niflerin sayımı yapılıyor. Süne yumurtalarına bırakılan parazitlenmeler tespit ediliyor.
Daha sonra ise nif sayımı yapılıyor ve bu işlem Haziran ayının sonuna kadar sürüyor. Eğer yüksek süne riski var ise ilaçlanması için muhtarlıklara, belediyelere ve ilgili kişilere çağrılar yapılarak, ilaçlanması sağlanıyor. Teknik ekipler, ilaçlamanın zamanı, ilaçlanacak alan ve kullanılacak olan ilacın reçetesini yazarak, çiftçiye bildiriyor. Bu çalışmaların tamamı 2011 yılında da yapılmıştır.''
(GÖÇ-ŞMÖ-RŞ)21.09.2011 13:04:22