Fatih Mehmet Kürkçü-Mustafa
Önal - Amasya'ya
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen tarım
işçileri ve beraberinde getirdikleri aileleri, ekmek paralarını kazanmak için yaklaşık 8 ay gurbette çalışıyor.
Yaşadıkları
ekonomik zorluklar nedeniyle mevsimlik işçi olarak geldikleri Amasya'da, elektriksiz ve susuz derme çatma çadırlarda kendilerine geçici hayatlar kuran aileler, geçimlerini nisan-aralık ayları arasında tarım ürünlerinin çapalanması, bakımı ve hasat edilmesinden sağlıyor.
Şanlıurfa'dan, Amasya'ya mevsimlik işçi olarak gelen 8 çocuk babası Halil Çoban (58), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailelerinin geçimini sağlamak için şehir şehir dolaştıklarını söyledi.
''Biz burada ekmek için çalışıyoruz. Memlekette toprağımız olmadığı için yaklaşık 120 kişiyle birlikte
Nisan ayında buraya geldik'' diyen Çoban, yaşadıkları zorlukları şöyle anlattı:
''Çadırlarda elektriksiz bir şekilde yaşıyoruz. Devletimizden tek isteğimiz bize burada bir yer göstermesi ve bu yerde prefabrike tarzı konutlarda daha rahat barınmak istiyoruz.
Yemek,
çamaşır, bulaşık ve banyodaki su ihtiyacımızı çeşmelerden karşılıyoruz. Günlük 25-30 TL'ye, saat 5.00'ten
akşam 19.00'a kadar güneşin altında çalışıyoruz. Şimdi soğan söküyoruz.
Aralık ayında
pancar sökümünün tamamlanmasıyla memlekete geri döneceğiz.''
4 çocuk annesi Fatma Alkuş (36) ise çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak için Amasya'ya çalışmaya geldiğini belirterek, ''Devletimizden tek isteğimiz çocuklarımızı okutması.
Çocuklarımızın devletine, milletine vatana millete hayırlı olması için buralara çalışmaya geldik. Devletimizden çocuklarımıza sahip çıkmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
İlköğretim 3. sınıftan sonra okuyamadığını ve yaklaşık 5 yıldır mevsimlik işçi olarak tarlalarda çalıştığını anlatan 13 yaşındaki Zeynep Çoban ise sıcak havalarda tarlalarda çalışmanın çok zor olduğunu, kazancını ailesinin geçimine katkı sağlamak için babasına verdiğini söyledi.
Tarım işçisi olan annesi ve babası ile Amasya'ya gelen 7 yaşındaki Mehmet Demir ise bu sene
ilköğretim 2. sınıfa gideceğini, tatilinin tarlalarda geçtiğini belirtti.
Evinden uzakta olduğu için çalıştıkları bölgedeki okula
misafir öğrenci olarak gideceğini söyleyen Demir, ''Tarlada çalışmak çok zor. Ben okumak istiyorum, okumayı çok seviyorum. Çadırlarda
ders çalışıyoruz. Elektriğimiz olmadığı için akşamları ders çalışamıyoruz, televizyon izleyemiyoruz. Okuyup öğretmen ya da polis olmak istiyorum'' dedi.
Mehmet Demir ayrıca, kendisinden 2 yaş
küçük kardeşi Halit'e annesi ve babasını tarlada çalıştığı zamanlarda baktığını da söyledi
Aynı zamanda işçilerin sorumlusu olan Halil Çoban ise yaklaşık 25 çocuğun okula gideceğini belirterek, ''Çocuklarımızı gidene kadar buradaki okullara göndereceğiz. Ulaşımlarını biz sağlıyoruz. 12. ayda buradan ayrılacağız. Devletimizden çocukları okula taşınması için
servis istiyoruz'' diye konuştu.
(MNL-FMK-DEL)20.09.2011 11:50:38