#8211; Emine Konuk –
Sivas İbrahim Geneş Görme
Engelliler Spor Kulübü'nün
sporcularından 2'si, görme engellerine rağmen atletizm ve halterdeki başarılarını üniversiteyi kazanarak taçlandırdı.
Kulübün sporcularından
halterci Hayri Yılmaz ve atletlerinden
Oğuz Akbulut, spor yaşamlarındaki başarılarını eğitim hayatlarına da yansıttı. Yılmaz,
Cumhuriyet Üniversitesi
Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünü kazanırken, Akbulut ise aynı üniversitenin Fen
Edebiyat Fakültesi
Sanat Tarihi Bölümüne yerleşmeyi başardı.
Spor ve eğitim hayatlarındaki bu başarıları dolayısıyla kulüp yöneticileri, arkadaşları ve aileleri tarafından takdirle karşılanan Yılmaz ve Akbulut, üniversite eğitimi almanın gururunu yaşıyor. Branşlarında
Türkiye dereceleri de bulunan ikili, gelecek yaşamlarında sporda ve mesleklerinde başarılı olmayı hedefliyor.
Sporculardan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engelinin eğitim almasına hiçbir engeli olmadığını, üniversite sınavını kazanarak bunu gösterdiğini söyledi.
Yılmaz, düzenli ve planlı bir çalışmanın ardından başarısının geldiğini, çalışmalarına öğretmenlerinin de büyük katkısı olduğunu ifade ederek, ''Her şeyin başı çalışmak. İstekli, azimli olduğunuz zaman başarıda arkasından geliyor'' dedi.
Eğitimin yanı sıra spora da devam ettiğini anlatan Yılmaz, sporun kendisine çok şey kattığını, boş zamanlarını sporla değerlendirdiğini söyledi. Okuldan sonra kulüpte antrenmanlarını yaptıklarını ve şampiyonalara katıldıklarını anlatan Yılmaz, engellileri spor yapmaya davet etti.
-
Görme engelli gençlerin dayanışması-
B2 düzeyinde görme engelli Akbulut ise üniversite sınavını ilk girişinde kazandığını söyledi. Çalışarak başarıyı elde ettiğini ifade eden Akbulut, görme engellinin eğitim almasına engel olmadığını belirtti. Kendisi gibi görme engelli arkadaşlarına tavsiyelerde bulunan Akbulut, ''Amaçları varsa, planlı ve düzenli çalışırlarsa sonucu gelir. Geleceklerini kurtarmada eğitimin büyük faydası olur'' diye konuştu.
Kulüpte arkadaşlarıyla birlikte spor yapan ve
Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünden
mezun olan görme engelli Ali Rıza Yeter ise atama beklediğini kaydetti.
Kulüp binasında oluşturdukları çalışma ortamında görme engelli gençlerle sınavlara hazırlandıklarını anlatan Yeter, ''Görme engelliler eğitim alamaz ya da 'bir şeyleri başaramaz' demek söz konusu değildir. Görüldüğü gibi gerekli ortam oluşturulduğu zaman engelli arkadaşlarımız bireysel olarak kendi gayretleriyle bir yerlere gelebilir. Bizim de sıkıntılarımız, yaşadığımız zorluklar olmuştur ama bunların üzerlerine giderek üstesinden gelmeyi başarmak önemli. Toplumun hem bakışı, hem söylemler dahilinde engelliye yaklaşımları biraz negatif olsa da bunları, böylesi şeyleri ortaya koyarak kendimizi göstereceğiz,
toplum da artık engelliyi benimseyecek'' dedi.
Yeter, ellerinden geldiğince tecrübelerini arkadaşlarıyla paylaştıklarını anlatarak, engellilerinin eğitim almasının çok önemli olduğunu kaydetti.
Arkadaşlarının yardımıyla üniversite sınavına hazırlanan B3 düzeyinde görme engelli Osman Meşe ise eğitimsiz bir hayatın düşünülemeyeceğini belirterek, üniversiteyi kazanan ve eğitimini tamamlayan ağabeylerinin desteğiyle üniversite sınavına hazırlandığını söyledi.
Dershaneye de gittiğini anlatan Meşe, ''Üniversiteye gitmek için çalışıyorum. Sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünü okumak istiyorum. Sınava hazırlanırken arkadaşlarımın büyük desteğini görüyorum'' diye konuştu.
(EMN-İSA-HMD)09.10.2011 12:51:07