Proje kapsamında 6. 7. ve 8.
sınıf çağındaki okula gönderilmeyen 125
kız çocuğu ile 120 veli eğitime alınacak. Eğitim süresi içerisinde öğrencilerin tüm ihtiyaçları ve cep harçlıkları da karşılanacak.
Projenin
Yunus Emre İlköğretim
Okulu Koordinatörlüğünde İl
Emniyet Müdürlüğü, İl
Sağlık Müdürlüğü, Sosyal
Yardımlaşma ve
Dayanışma Vakfı (SYDV), 6 okul ve 2
eğitim gönüllüleri derneği ile ortaklaşa gerçekleştirildiği bildirildi.
Emniyet Müdürlüğü ile yapılacak çalışmalarda
hedef aileler ve çocukların tespit edileceğini söyleyen Proje Koordinatörü Ahmet Altunkaynak, "
Osmaniye'de kız çocuklarımızın okullaşma oranı
Türkiye ortalamasının üzerindedir. Fakat 6 kenar mahallede bulunan Yunus Emre,
Namık Kemal, Remzi Özer
YİBO, 80. Yıl
Cumhuriyet, Mehmet Akif ve
Vali Ümit Karahan İlköğretim okullarında projemiz ile eğitim seferberliği başlatmış bulunuyoruz. Okula gitmeyen kızımız kalmasın istiyoruz." dedi.
Altunkaynak, "Seçilen 6 bölgedeki
okuma oranı ve eğitimdeki başarı oranı oldukça düşüktür. Seçilen bölgelerde okuyan çocuklarımız genelde dışarıdan göçle gelmiş, nüfusu kalabalık ve
yoksul ailelerden oluşmaktadır.
Çocuklar aileleri ile mevsimlik
işçi olarak çalışıp ailenin geçim yükünü paylaşmaktadırlar. Bu durum çocukların devamsızlık yapmalarına, başarısız olmalarına ve okulu terk etmelerine neden olmaktadır. Eğitim Hayattır adlı projemiz ile hem 120 velimizi eğitmeyi hem de 125 öğrencimize temel dersleri vererek dershane ortamı oluşturmayı amaçlamaktayız. Projemizle önce velilerimizi bilinçlendireceğiz ve ardından MEB ile İŞ-KUR aracılığı ile en az 20 velimize sigortalı iş bularak mevsimlik işçi göçünü azaltmayı hedeflemekteyiz." diye konuştu.
VELİLER DE EĞİTİLECEK
Kültürel nedenlerden dolayı kız çocuklarını okula göndermek istemeyen velilerin doktor, Çocuk Şube Müdürlüğünden bir bayan polis ve 2
rehber öğretmen tarafından eğitileceğini anlatan Altunkaynak, "6 ayrı gruba ayrılacak velilerimize 40 saatlik bir eğitim uygulanacaktır.
Veli eğitim ekibimiz bayanlardan oluşacak ve iyi
uygulama örneği oluşturacaklardır. Projenin bitiminde 12 velimiz ortaklarımız olan eğitim gönüllüleri derneğine üye yapılacaktır. Üye olan velilerimiz sonraki yıllarda
dernek ile
halk arasındaki bağlantıyı sağlayacaktır. Projemizin diğer ayağında ise sürekli devamsızlık yapmak suretiyle temel derslerde başarısız olmuş, kendine olan özgüvenini kaybetmiş, okusam da başarılı olamam diyen okulu bırakmış veya bırakacak olan kız çocuklarımızın eğitilmesi hedeflenmektedir. Öğrencilerimize 90 saat matematik, 90 saat Fen ve
Teknoloji, 60 saat
Türkçe, 60 saat Sosyal Bilgiler ve 60 saat
İngilizce olmak üzere her sınıf için 360 saatlik eğitimi öngörmektedir. Osmaniye ilinin ÖSS ve SBS deki başarısını artırmayı ve 6 bölgedeki kız çocuklarının okullaşma oranını ilimiz seviyesine getirmeyi hedeflemekteyiz." şeklinde konuştu.
19 Şubat'ta başlayacak eğitimlerin Cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere haftada iki gün verileceği ve 8 ay süreceği bildirildi.