İzmir Valisi Cahit
Kıraç, gastronomi turizmini İzmir'in
tanıtım stratejisinde öncelik olarak gördüklerini belirterek, bu alandaki projelere
destek vereceklerini bildirdi.
İzmir Valiliği İl
Kültür ve
Turizm Müdürlüğünce düzenlenen Ege Mutfağı
Sempozyumu İzmir
Hilton Oteli'nde yapıldı. Sempozyuma katılacağı bildirilen Kültür ve
Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, başka programı nedeniyle açılışta yer almadı.
Sempozyumun açılışında konuşan
İzmir Valisi Cahit Kıraç, zengin Ege mutfağının tartışılacağı sempozyumda ortaya çıkacak sonuçların turizmde kullanılacak önemli bir kaynak olacağını söyledi. Kıraç, İzmir'in
EXPO 2020'ye
aday olduğunu,
adaylık mektubunun kısa bir süre önce Uluslararası Fuarlar ve Sergiler Bürosuna (BIE) teslim edildiğini hatırlatan Vali Kıraç, EXPO'nun ana temasının sağlık ve gastronomi olarak belirlendiğini, sempozyum sonuçlarının da bu amaca katkı sağlayacağını belirtti. Ege mutfağının temelinde
balık,
zeytinyağı, ot ve
sebze yemekleri bulunduğunu, çok kültürlü toplumsal yapısı ve 8500 yıllık geçmişinin mutfağın oluşumunda katkısı olduğunu vurgulayan Vali Kıraç, şunları söyledi:
''Gastronominin ayrı bir yeri var. İzmir
Kalkınma Ajansı olarak ilimizin
gelişim planı ve tanıtım stratejisinde gastronomi turizminin ayrı bir yeri var. Gastronomi turizmine İzmir'in tanıtım stratejisinde öncelik olarak bakıyoruz, bu alandaki projelere destek vereceğiz. Türkiye'nin
2023 hedefinde 50 milyar dolar turizm geliri, 50 milyon turist var. Bunu elde etmenin yolu da gastronomi alanında kendimizi tanıtmak ve bu alanda gelir artırıcı projelere öncelik vermekten geçiyor.
Turist sayısı son yıllarda arttı, ama kişi başına düşen turizm geliri düştü, bunu da artırmamız gerekir. Ege mutfağını,
Akdeniz mutfağını çok iyi anlatmak gerekiyor. Zeytin,
üzüm,
incir, zeytinyağı, balın anavatanı bu
bölge. Bu bilgileri mutlaka turiste iyi anlatmalı ve turizm gelirlerimizi artırmalıyız.''
Vali Cahit Kıraç, İzmir'in
yurt dışında tanındığını, kente gelen turistlerin yüzde 92'sinin tekrar gelmek istediğini ifade ettiğini, bunun büyük bir zenginlik olduğunu ve tanıtımlarda kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.
-KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞININ ÇALIŞMALARI-
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan da mutfak ve yemek kültürü konusunda Bakanlık olarak önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Mutfak kültürünü, zenginliklerini bir sanat olarak gördüklerini belirten Özaslan, Türkiye'nin bu alanda büyük potansiyeli olduğunu ve bunları tanıtmaya çalıştıklarını kaydetti. Özaslan, şöyle konuştu:
''Yurt dışında gittiğim ünlü bir lokantada yediğim yemeğin
Fethiye bölgesinde yaygın olduğunu öğrendim, bu beni çok mutlu etti. Ayrıca yurt dışında birçok önemli otellerde Türk aşçıları var. Aşçılarımızla, yemeklerimizle Türk mutfağını tanıtmalıyız, zenginliklerimizi anlatmalıyız. Türkiye'ye gelen tur operatörlerine, turizmcilere gidilen yörenin yemeklerini tattırıyoruz. Mutfak kültürümüz çok zengin, bunun farkındayız ama her yönüyle bunu gelecek nesillere de aktarmalıyız, bu amaç için de çalışmalar yapıyoruz. Ege mutfağının farklılıkları var, bunlar anlatılmalı. Mutfak kültürünü tanıtımda, turizmde nasıl ön plana çıkarırız, bununla uğraşıyoruz. Çok önemli envanter çalışmalarımız var, 7 bölgede önemli yemekleri araştırdık, derledik, yayınladık. Çalışmalarda tabii ki Bakanlık hamilik yapacak ama meslek örgütleri, gurmeler, profesyoneller, üniversiteler iş birliği yapmalı ve Türk mutfağı tanıtılmalıdır. Bazı öneriler yayınladık, bunlara baktığımızda, İzmir'deki oteller kente özgü yemeklere menülerinde yer vermelidirler. Otellerde 'Yemeden gitmeyin' başlıklı tanıtımlar yapmalıdır. Tatlarıyla ünlü mekanlar coğrafi işaretlemeyle tanıtılmalıdır. Bu önerilerimizin bir kısmı yurt içinde, bir kısmı da yurt dışında uygulanabilir.''
Gazeteci yazar Nedim Atilla başkanlığında yapılan oturumda ise Dr. Eren Akçiçek, Ege ve İzmir'de yetişen sebze ve meyvelerden yapılan yemeklerden örnekler verdi.
Ulusal Zeytin ve
Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytin ve zeytinyağıyla zeytincilik sektörünün sorunlarından bahsetti, zeytinyağının tanıtılması gerektiğini ifade etti.
Urla Şarapçılık'ın sahibi Can Ortabaş, yaptıkları zeytincilik ve şarapçılık çalışmalarından örnekler sundu.
Türkiye'nin önemli şeflerinden Vedat Başaran, Türk mutfağının zenginliklerinden bahsederken,
Metro Gastro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nihan Aras da zengin Ege mutfağının dünyada tanıtılması gereken bir mutfak olduğunu söyledi.
(MED-MV-SEM)01.06.2011 16:38:58