Senem Yazıcı -
Efes Antik Kenti'nde
Avusturya kazı ekibi tarafından mayıs ayında 5 noktada başlayan 2011 kazılarında, yeni bir tiyatro ile tapınak alanının günyüzüne çıkarılmasına çalışılıyor.
AA muhabirine 2011 kazıları hakkında bilgi veren Avusturya
Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladsteatter, antik kentin Artemision bölgesindeki kazılarda,
mermer oturma yerlerine kadar çok iyi korunmuş
küçük bir tiyatroya ulaşıldığını ve çalışmaların
seri şekilde sürdürüldüğünü söyledi.
Küçük Roma
Tiyatrosu'nun Artemis'e adanan törenler ve oyunlar için kullanıldığına dair bulgulara ulaştıklarını ifade eden Ladsteatter, kasım ayına kadar sürecek kazılarla tiyatroyu günyüzüne çıkarmak istediklerini söyledi.
Efes kazılarına
arkeolog olarak katıldığı 1996 yılından bu yana, yılın en az yarısını Selçuk'ta geçiren Ladsteatter, bu yıl kazıların genel başkanlığının yanı sıra Domitian Tapınağı kazı başkanlığını da üstlendiğini belirterek, İmparator Domitian adına yaptırılan görkemli tapınağın MS 5. yüzyılda zarar gördüğünü bildiklerini, ancak üç hafta önce başlayan kazılarda şu ana dek ''beklediklerinden fazlasını bulduklarını'' bildirdi. Ladsteatter, şöyle konuştu:
''Tiyatro, mermer oturma yerlerine kadar çok iyi korunmuş durumda. Çalışmalarımızı ekim ayı sonuna kadar sürdüreceğiz. Domitian Tapınağı'nda ise şu ana kadar sütunların yanı sıra çok iyi derecede korunmuş, belki de Efes'in en güzel mozaiklerine ulaştık. Domitian'da çalışmalarımız iki
sezon sürecek. Yaptığımız jeoradar çalışmasında, bu Domitian Tapınağı'nın arkasında bulunan bölgede geniş bir tapınak alanı bulunduğu bilgisine ulaştık. Domitian'ın tamamlanmasının ardından, önceliğimizi bu alana verip bu tapınak bölgesini kazmayı hedefliyoruz.''
-AB, ÇUKURİÇİHÖYÜK KAZILARINI FİNANSE EDECEK-
Efes'te devam eden 5 kazıdan birinin, bölgenin 7 bin yıl önce de yerleşim merkezi olduğuna dair bulguların elde edildiği Çukuriçihöyük kazıları olduğunu ifade eden Ladsteatter, bu kazıya büyük önem verdiklerini, kazının Efes'te 7 bin yıldır kesintisiz yerleşim olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Çukuriçihöyük kazı çalışmalarında bir alt katmanda daha eski döneme ait bulgulara ulaştıklarını, bu nedenle de kazının devam ettirildiğini söyleyen Ladsteatter, Efes kazıları tarihinde ilk kez
Avrupa Birliği'nin (AB) sponsorluk yaptığını söyledi. Çukuriçihöyük kazılarının 5 yıl boyunca AB tarafından finanse edileceğini kaydeden Ladsteatter, ''AB'nin finansmanının, Efes'in dünya kültür mirası listesine girmesi için de olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum'' dedi.
-DEVAM EDEN KAZILAR-
Ladsteatter, Artemision'da bulunan türbenin kazı çalışmalarının son aşamaya geldiğini, kazıların ardından
restorasyon çalışmalarına başlanacağını belirterek, restorasyon çalışmalarının finansmanının da ABD tarafından yapıldığını kaydetti.
Meryemana Evi yakınlarında bulunan
Bizans evlerinin kazı çalışmalarının da sürdüğünü anlatan Ladsteatter, bu evlerin dönemin zenginlerine ait olduğunu, kazılarda çok sayıda değerli resim ve objeye rastlandığını söyledi.
Efes antik kentinin, Efes yerleşiminin henüz yüzde 15-20'sinin gün ışığına kavuştuğunu ifade eden Ladsteatter, farklı bölgelerde yapılan kazıların, Efes ve çevresinin önemli bir yerleşim merkezi olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
(SY-MV-BŞK-SEM)12.08.2011 13:06:06