Sakarya Üniversitesi (SAÜ)
İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhittin
Akgül,
peygamber efendimizi (s.a.v.)
çobandan en üst düzey devlet yöneticisine kadar herkesin örnek alabileceğini söyledi.
Akgül,
Kutlu Doğum etkinlikleri kapsamında Gökkuşağı Eğitim ve
Yardımlaşma Derneği'nin
Adapazarı Kültür Merkezi (AKM)'nde düzenlediği 'Peygamberimizin Işığında İdeal Toplum' konulu konferansta Hz.
Muhammed (s.a.v.)'in hayatından kesitler sundu.
"Doğumlar vardır ki, sadece bir haneyi,
doğumlar vardır ki, bir ülkeyi, doğumlar vardır ki, bütün bir kâinatı ilgilendirir." diyen Akgül "Hz. Muhammed (s.a.v.)'in doğumu işte bütün bir kâinatı ilgilendiriyor. Doğumlar vardır ki, bir günlüktür. Doğumlar vardır ki; ölümsüzdür. O'nun doğumu böyledir. Bütün zaman ve mekânların mucize doğumudur.
Allah (c.c) O'nu âlemlere rahmet olarak gönderdi." diye konuştu.
Efendimizin (sav) öncelikle
toplumda yaşayan bir insan olduğunu ifade eden Akgül, O'nun evlenen, çocuk sahibi olan içimizden birisi olduğunu anlattı. Akgül konuşmasını şöyle sürdürdü: "Efendimizi (s.a.v.) bir
baba, bir
dede, bir çoban, bir esnaf, bir tüccar, bir
komutan, bir devlet adamıydı. Yani o içimizden birisiydi. O'nu toplumun her kesimi kendine örnek alabilir. Yoksul, fakir, zengin, okumuş, okumamış, kısaca toplumun tüm kesimlerine peygamber efendimiz (s.a.v.) bir örnektir. O peygamberlik mesajını herkese örnek olabilecek şekilde getirmiş ve öyle bir hayat yaşamıştır. Bir çoban, bir
yoksul, ya da bir devlet adamı O'nu hayatında örnek alabilir"
Peygamberimizin (s.a.v.) güzel ahlak üzere yaratıldığını, O'nun ahlakının Kur'an ahlakı olduğunun altını çizen Akgül, bu bakımdan en büyük özelliklerinden birinin de 'emin ve doğru' olması olduğunu dile getirdi.
İNSAN AKLI YETER DİYENLERE ÇARPICI ÖRNEK
Sadece insan aklının insanı her şeyde doğruya götürmekten uzak olduğunu vurgulayan Akgül, Allah (cc) insanlara
rehber ve yol göstermek için kitap ve peygamber gönderdiğini belirtti. "İnsanın aklı insana yeter, peygambere ihtiyaç yok'" diyenlerin yanıldıklarını anlatan Akgül şu örneği verdi: "
Gandi büyük bir dahi, büyük bir devlet adamıdır. Ancak o annesiyle ineği karşılaştırmış ve ineğin annesinden üstün olduğunu söylemiştir. Günümüzde bu örnek bile insanların aklıyla doğruyu bulamayacaklarını gösteriyor."