Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapmış
Edirne'de,
Ramazan ayında Mimar Sinan'ın ''ustalık'' eseri
Selimiye Camisi ve diğer camilere mahya asılmayacağı öğrenildi.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı geleneği olan mahyanın, Edirne'deki camilere asılması için kendilerine bir görev verilmediğini söyledi.
Mahya konusunda
İstanbul'un gölgesinde kaldıklarını vurgulayan Binler, birçok Osmanlı padişahının doğup büyüdüğü ve yaşadığı Edirne'de, camilerin mahyalarla süslenmesinin kente ayrıcalık katacağını belirtti.
Edirne'de önceki yıllarda da mahyanın asılmadığını ifade eden Binler, ''Önümüzdeki yıllarda inşallah buradaki Osmanlı miraslarını mahyalarla süsleriz'' dedi.
Selimiye Camisi'nde 41 görev yapan
emekli imam Nadi
Ersoy da Edirne'deki camilere mahya asılmamasına tepki gösterdi. Ersoy, şunları söyledi:
''İstanbul'da yeni yapılmış camilere mahyalar asılırken, Edirne'deki camilere neden asılmıyor? Biz buna bir anlama veremiyoruz. İstanbul'un fethi buradan yani Edirne'den hazırlandı. İstanbul bize değil, Edirne İstanbul'a örnek olmalı. Sultan camileri kesinlikle mahyasız kalmamalı.''
-MAHYA-
Mahya, Ramazan aylarında, camilerin minareleri arasına asılan ışıklı yazılara deniliyor. Eskiden büyük camilerde iki minare arasına ip veya teller gerili, mahya ustası da genellikle zeytinyağ doldurulmuş kandilleri veya mumlu fenerleri ipin üzerine dizerek istediği dini yazıyı yazar, hatta resimler yapardı. Bütün ramazan boyu bu kandiller rüzgara rağmen geceleri pırıl pırıl yanardı. Camilerin elektrikle aydınlatılmaya başlanmasından sonra mahyacılık kolaylaştı ve ayrı bir sanat olmaktan çıktı.
(MAY-RC-SAR-CEM)28.07.2011 14:43:59