Ömer Sarı - Müşteriye ''şirin görünmek'' için
hastanelerin
tedavi katılım payını hastadan tahsil etmeyen bazı eczanelerin, hasta borcunu öteleyip, ilerleyen dönemde yüklü miktarda ödemeyle karşı karşıya bırakmalarının ''
medula'' sisteminde yapılan düzenlemeyle önlendiği bildirildi.
SGK
Adana İl Müdürü
Muhammed Gerçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SGK'nın eczanelerle yaptığı
anlaşma kapsamında, sigortalıların, gittiği
aile sağlığı merkezleri haricindeki diğer tedavi kurumlarına tedavi katılım payı ödediğini, bu payın da eczaneler tarafından tahsilinin zorunlu olduğunu hatırlattı.
Gerçek, ''Her hangi bir
sağlık güvencesi kapsamındaki vatandaşımız, aile sağlığı merkezi haricinde gittiği hastaneler için eczanelere katılım payı ödemesi yapar.
Katkı payı 8 TL, eğer reçete yazılmışsa ilave olarak 3 TL
ücret alınır. Yani hastanın cebinden çıkan para toplamda 8 TL'dir. Sadece özel hastaneler 12 TL olan katılım payını kendisi tahsil ender. Ancak, bu parayı özel hastaneler devlet adına emaneten alır.
Özel hastanelerin tahsilatında bir sorun yokken, eczacıların bu tahsilata kaygıyla yaklaşması bugüne kadar çok sayıda şikayete konu oluyordu'' dedi.
Eczacıların SGK ile yaptığı
sözleşme gereği söz konusu katılım paylarını tahsil etmesinin zorunlu olduğunun altını çizen Gerçek, ''Ancak, şikayet üzerine yaptığımız araştırmalarda bazı eczanelerin müşteriye şirin görünmek ya da tepki görmemek adına katılım payını almadıklarını tespit ettik. Çünkü, katılım payını tahsil etmeyen bazı eczaneler, hasta borcunu öteleyip, ilerleyen dönemde yüklü miktarda ödemeyle karşı karşıya bırakıyorlardı. Hasta, ötelenen
muayene ücreti borcu işini doğru yapan bir başka eczacıda karşısına toplu olarak çıktığında bu kez eczacıya tepki gösteriyordu.
Sigortalı, eczacıya, 'falanca eczaneye gittim böyle bir ücret istemediler, siz neden istiyorsunuz' diye tepki gösterince bu kez dürüst çalışan eczacı da zor durumda aklıyordu. Bu yüzden şikayetler hem eczacıdan hem de vatandaştan geliyordu. Vatandaşlar, birikmiş borcu olduğuna inanmayıp, eczacının fazladan para istediğini de düşünebiliyordu. Eczacılar da meslektaşlarının haksız rekabetinden şikayetçi oluyordu.'
Gerçek, bazı eczanelerin hastanın tedaviye katılım bedelini, ilaçların sağlık ocağında yazılmış gibi göstererek ötelediğini tespit ettiklerini belirterek, ''Bunun üzerine SGK Genel Müdürlüğünce bir çalışma yapılıp sistemde suistimale neden olan bu sorun giderildi. Yani, eczacının, hasta reçetesinin sağlık ocağında yazılmış gibi gösterme imkanının önüne geçti. Bu durumda da artık tedavi katılım payı da ötelenemez oldu'' dedi.
Geçmişte çok sayıda eczanenin bu uygulamaları nedeniyle uyarı cezası gördüğünü anımsatarak, ''Şimdi ise
fatura bilgisini
elektronik olarak toplayan ve
geri ödemesini gerçekleştiren
Sağlık Geri Ödeme Sistemi'ndeki (MEDULA) değişiklikle artık eczacıların devletin alacağını ötelemesinin ortadan kalkması eczaneler arasındaki haksız rekabeti de önlemiş oldu'' diye konuştu.
(SAR-DLK-MHD)05.08.2011 11:58:37