Yorgancılar, yılın son
Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, sanayide son verilerin olumlu gidişin sürdüğünü gösterdiğini ancak halen 2007 ve 2008 rakamlarının yakalanamadığını, sıcak para girişi ve cari açıktan endişe duyan
Merkez Bankası'nın bu konuda tek başına sonuç almasının mümkün olmadığını dile getirdi.
EBSO üyeleri arasında yapılan 2011 yılı beklenti anketiyle ilgili de bilgiler veren Yorgancılar, ankete katılan sanayicilerin kapasite artışı, ihracat ve istihdam konusunda yeni yılda beklentilerinin olumlu olduğuna dikkati çekti.
Yorgancılar, ankette kapasite kullanımında yılı yüzde 63 ile kapatacağını ifade eden sanayicilerin gelecek yıl için yüzde 74 kapasite kullanım beklentisi olduğunu, ihracatta ise yüzde 28 artış beklentisinin aktarıldığını kaydetti.
Sanayicilerin 2010'da ortalama 23 kişiyi istihdam ettiğini, 2011'de ortalama 11 kişiyi istidam edeceğini belirttiğini aktaran Yorgancılar, 2011 yılı
ülke büyüme oranı tahmininin ise yüzde 6,2 olarak dile getirildiğini, sanayicilerin yüzde 86'sının cari açığı bir
tehlike olarak gördüğünü söyledi.
-ÇELİK'İN SÖZLERİ VE İZMİR TARTIŞMASI-
Konuşmasında
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in
İzmir ziyaretinde yaptığı değerlendirmelere de değinen Yorgancılar, ''Çelik'in ağzından çıkan sözlerin basına yansıyan şekliyle üzüntü verici olduğunu'' belirtti.
İzmir ile ilgili değerlendirme sırasında, başka illerle karşılaştırılırken hatalar yapıldığını ifade eden Yorgancılar, İzmir'in
vergi tahsilat oranının yüzde 88, vergi gelirlerine katkısının yüzde 4.1 olduğuna, kıyaslama yapılan
Ankara,
Kayseri,
Konya,
Gaziantep ve Denizli'nin önünde yer aldığına işaret etti.
Yorgancılar, İzmir'in
dış ticaret ve rekabetçilik konusunda kıyaslanan kentlerden iyi olduğunu, teşviklerde birinci bölgede yer almasına rağmen 2010'da 476 yatırım çektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Rakamlar İzmir'in geride kaldığı iddialarını desteklemiyor. Desteklensek İzmir, verdiğinin çok daha fazlasını verecek potansiyelde.
Bakan Çelik'in toplantısında ben yoktum ama gazetelerde okudum. Herhangi bir tekzip de gelmedi. Bizim eleştirilerimiz kişilerle ilgili değil. İzmir'in eksikleri var. Ben de memnun değilim. Kentsel dönüşüme büyük ihtiyaç var. Ancak burnu akan, ağlayan bir insan olarak tanımlanmamıza üzülüyoruz. Bu kentte gecekondu olduğunu ben de biliyorum.''
Meclis Üyesi Ömer
Kaplan ise Bakan Çelik'in İzmir'e gelişinde sürekli yanında olduğunu, İzmir ile ilgili kötü bir şey söylemediğini savundu.
Kaplan, ''Hüseyin Çelik'in avukatı değilim ama arkadaşıyım. Bu eleştirileri yıllardır birbirimizle konuşuyoruz. Biz konuştuk mu bir şey yok, dışarıdan biri konuştu mu aman Allahım İzmirli damarı kabarıyor'' dedi.
Meclis Üyesi Remzi Peköz ise ''İzmir geride kaldı'' değerlendirmesi yapanları kınadığını, hükümetin Ankara ve
İstanbul metrolarını üstlenirken İzmir metrosunu ayırmasının kente bakış açısını gösterdiğini iddia etti.
Meclis Üyesi İbrahim Bayral ise Türkiye'de ABD projesiyle siyasal İslamın yaygınlaştırılmaya çalışıldığını, son dönemde
Bediüzzaman Said-i
Nursi için düzenlenen kampanyaların da bunun bir göstergesi olduğunu savundu. Bayral, Said-i Nursi ile ilgili çekilen filmde Atatürk'e saygısızlık yapıldığını, sanayicilerin buna tepki göstermesi gerektiğini ifade etti.
Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki de anadil çerçevesinde tartışılan konuları bu şekliyle onaylamalarının mümkün olmadığını, üniversitelerde yaşananlar olayların yakın geçmişin acı olaylarını anımsattığını söyledi.
Mecliste, Yönetim Kurulunun 2010 yılı faaliyet raporu ve 7 milyon 840 bin lira olarak bağlanan 2011 yılı bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.
(TLA-AYT-NUR)27.12.2010 20:25:43