Dünyanın, 21P/Giacobini-Zinner kuyruklu
yıldızının yörüngesinden geçeceği, 6-10
Ekim tarihlerinde yaşanacak yoğun yıldız yağmuru,
Çanakkale Onsekiz
Mart Üniversitesi (
ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevinde düzenlenen etkinlikte
Türkiye'nin en büyük teleskobundan izlenebilecek.
ÇOMÜ Astrofizik
Araştırma Merkezi ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın 21P/Giacobini-Zinner kuyruklu yıldızının yörüngesinden geçeceğini bildirdi.
6.6 yıllık periyoda sahip kuyruklu yıldızın yörüngesinin irili ufaklı taş,
toprak ve
kaya parçalarıyla dolu olduğunu belirten Demircan, hepsinin birlikte uzaydaki yörüngelerinde toplu halde hareket ettiklerini kaydetti.
''Yörüngedeki bu parçaların oluşturdukları silindirin çapı o kadar büyük ki, dünya yörüngesi üzerinde saatte 105 bin kilometre hızla yol aldığı halde, bu silindiri 4 günde geçecek'' ifadesini kullanan Demircan, dünyanın bu silindire 6 Ekimde girip, 10 Ekimde çıkmasının beklendiğini belirtti.
Demircan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
''Bu süre içerisinde bu taş, toprak ve kaya parçaları dünyaya çarpacak, hem de çok büyük hızlarla. Biz bunların çoğunu yıldız (meteor) yağmuru olarak göreceğiz. İşte 6-10 Ekim tarihlerinde yıldız yağmuru olarak gözleyebileceğimiz bu taş, toprak ve kaya parçalarına 'Draconid'ler deniyor. 6-10 Ekim tarihlerinde bu yoğun yıldız yağmurunu hava karardıktan sonra karanlık ortamlarda ilginç bir şekilde izleyebileceğiz. Belki de yakınımıza büyük bir göktaşı düşebilir. Dua edelim çok büyüğü düşmesin milyonda bir ihtimal ama böyle olursa yıldız yağmuru gözlemi bir felakete bile dönüşebilir.''
Kuyruklu yıldızdan kalan parçaların gittikçe ufalandığı gibi, bazı
bölgelerde az, bazı bölgelerde de çok yoğun hale geldiğine dikkati çeken Demircan, ''Draconid''lerin yoğunluğunun yıldan yıla değiştiğini vurguladı.
Bazı yıllar saatte 10-20 tane yıldız kayması izlenirken, bazı yıllar da bu sayının binlere çıkabildiğini anımsatan Demircan, şunları bildirdi:
''
NASA'nın tahminlerine göre bu yıl bu sayı binlere çıkacak. Bu muhteşem olayı izlemek için güzel bir fırsat. Hava açık olursa bu olay ülkemizden çok iyi izlenecek. Bu göktaşı yağmurunun en iyi gözleneceği yerleri belirleyen NASA, Doğu
Avrupa bölgesinin (özellikle Türkiye,
Mısır gibi) ülkelerin bu önemli gök olayının gözlenmesi için en elverişli bölge olacağını duyurdu. 8 Ekim akşamı ÇOMÜ Gözlemevi olarak biz de ('Draconid'ler Gözlem Etkinliği) düzenleyeceğiz. İlgilenen herkesi 'Draconid'lerin gözlem etkinliğine davet ediyoruz.''
(SAM-CC-DEL)23.09.2011 15:44:53