Sakarya Üniversitesi (SAÜ)
Sağlık Yüksekokulu
Araştırma Görevlisi Dr. Havva Sert,
tüberküloz hastalarının
toplum tarafından kötü bir şekilde damgalandığını belirterek, "Tüberkülozun ortadan kaldırılmasındaki engellerden biri de tüberküloz hastalarının stigmatize edilmeleridir." dedi.
SAÜ
Kültür ve
Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Tüberküloz ve Stigma' konulu konferansta konuşan Sert, tüberkülozun hala ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin tüberküloza yakalandığını ve her yıl 1.7 milyon kişinin de tüberkülozdan öldüğünü anlatan Sert, "Tüberküloz, Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerdiği 6-8 aylık
tedavi programlarıyla başarılı bir şekilde tedavi edilmesine rağmen, halen pek çok ülkede görülme sıklığının yüksek olması ve çoklu ilaca dirençli tüberküloz vakalarının görülmesi nedeniyle ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir." diye konuştu.
Tüberküloz hastalarının, toplum tarafından kötü bir şekilde damgalandığını kaydeden Sert, bunun, hastalarda
psikolojik sorunlara yol açtığını dile getirdi. Sert, şunları söyledi:
"Tüberkülozun ortadan kaldırılmasındaki engellerden biri de tüberküloz hastalarının stigmatize edilmeleridir. Damgalama, etiketleme, kara leke, onur kırıcı durum anlamlarına gelen stigma hastaların iyileşme sürecini geciktirmekte, hastalarda depresyon görülmesine ve benlik saygılarının azalmasına yol açmaktadır."