Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünün, 2012 yılı
erken üretiminin, Domaniç Orman İşletme Müdürlüğünde yapılan üretim tatbikatıyla başladığı bildirildi.
Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, tatbikatta yaptığı konuşmada, Türkiye'de kaliteli emval üreten
işletmeler arasında yer alan Domaniç Orman İşletmesinin, birinci ve ikinci
sınıf emval üretimine daha fazla önem vermesi gerektiğini belirtti.
Özellikle uzun boy
tomruk üretimiyle piyasa talebinin karşılanması halinde karlılığın daha da artacağına inandığını ifade eden Eryiğit, ''Depolar bizim vitrinimizdir. Depodaki istif işlerinin daha özenli ve düzenli yapılması halinde müşterilerin talepleri artacak ve emvaller daha yüksek fiyatla alıcı bulacak'' dedi.
Eryiğit, emval üretiminde, standardizasyona riayet edilmesi, piyasa takip edilerek sektörün talep ettiği boy gruplarında arz ve talebe göre üretime önem verilmesi, tomruklarda kesim ve soyma hatalarının olmaması, baş kesme payının mutlaka bırakılması, tel
direk, maden direk ve tomruk üretiminde de birinci ve ikinci sınıf emval üretilmesi konularına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
Domaniç Orman İşletme Müdürü
İhsan Gönül ise, Domaniç Orman İşletmesinde her yıl ortalama 80 bin
ağaç kesildiği bilgisini vererek, ''Her ağaçta 10 santimetre yüksek kesim olsa, bu da 640 metreküp endüstriyel oduna tekabül eder. Bunun piyasa değeri ise yaklaşık 100 milyar lira, işçilik bedeli 32 milyar liradır. Toplamda sadece yüksek kesimden zarar 132 milyar lira olur. Böylelikle her ağaçta bir ekmek parası ormanda bırakılır'' ifadelerini kullandı.
Daha sonra, 4 İşletme Şefliği, ölçü kesim memuru ve üreticiler ile birlikte, belirlenen ağaçlar üzerinde devirme, soyma ve boylama işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve kaydedilen sonuçların toplu olarak değerlendirilmesinin ardından, 4 grubun da başarılı olduğu tespit edilerek tatbikatın ilk bölümü tamamlandı.
Tatbikatın ikinci bölümü, orman emvali
deposu olan Hatipoğlu Deposunda yapıldı. Burada, depo girişi aşamasında sevk pusulalarının kesimi ve depoda kontrolü, istif yeri defterine
kayıt işlemleri, istif yapılırken standartlara uyulması, ebat listelerinin çıkarılması, ebat listelerinin
ihale öncesi kontrollerinin yapılması ve ebat listelerinin istif icmal defterine kayıt işlemleri, depodaki istif üzerindeki bilgilerin doğruluğunun ve deponun kontrolü ve denetimi, depoda çıkış işlemleri, deponun düzen ve intizamı konuları anlatıldı.
(SDT-EMR-BEL)01.10.2011 15:15:03