İsrafil Avcı -
Osmaniye'de, 1994'de faaliyete geçen
Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB), Yumurtalık Serbest Bölgesi ve
Bakü-Tiflis-
Ceyhan Ham
Petrol Boru Hattı'na (BTC) yakınlığın ve yatırım teşvikinin avantajı kullanılarak, yatırımı yapılan 104 tesisden 85'inin bacasının tüttüğü bildirildi.
Osmaniye
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Taşkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toprakkale ilçesinin Tüysüz köyü yakınında 421 hektar alanda kurulu Osmaniye OSB'de tekstilden
gıdaya,
metalden plastiğe birçok sektörden tesisin faaliyet gösterdiğini belirtti.
Son yıllarda Doğu Akdeniz'in parlayan yıldızı haline gelen bölgede yatırımlar için yeni açılması planlanan 245 hektar alanın imar planının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandığını belirten Taşkaya, buranın haziran ayında sanayicilere tahsisinin yapılacağını kaydetti.
Taşkaya, bölgenin, Yumurtalık Serbest Bölgesi'ne 35 kilometre, İSDEMİR Limanına 45 kilometre,
İskenderun Limanı'na 63 kilometre,
Adana Şakirpaşa Havaalanı'na 77 kilometre, Toprakkale Devlet Demiryolu istasyonuna 10 kilometre mesafede bulunduğunu, bu coğrafi konumun, bölgenin Doğu Akdeniz'de yıldızının parlamasında etken olduğunu söyledi.
Bu bölgelerde kurulacak
rafineri ve petrokimya tesislerinin yan sanayileri ve bu sektöre dayalı yeni yatırımlara ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını ifade eden Taşkaya, OSB'deki 118 adet parselin tamamının yatırımcılara tahsis edildiğini, çoğunluğu metal, iplik ve gıda ağırlık olmak üzere 85 tesisin üretime geçtiğini, 18 tesisin inşaat, bir tesisin de proje aşamasında olduğunu ifade etti.
Taşkaya,
işsizlik oranı yüzde 19,4 olan Osmaniye'de, OSB'deki istihdamın 8 bin 127 kişiyi bulduğunu belirterek, ''Şu anda tüm parseller tahsisli olduğu halde
arsa talebi devam ediyor.
Valimiz
Celalettin Cerrah'ın özverili çalışması ile yeni
arazi temin etmek için çalışmalarımız sürüyor'' dedi.
Başkan Taşkaya, Vali Cerrah'ın talimatıyla, sanayicilerin kaliteli
eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Endüstri
Meslek Lisesi ve Meslek Yüksek Okulu yapılmak üzere yaklaşık 150 dönüm alana ait parselin ifraz çalışmalarının başlatıldığını bildirdi.
-BÖLGENİN ELEKTRİK VE DOĞALGAZ TÜKETİMİ-
Bölgedeki elektrik ve doğalgaz tüketiminin de üretimdeki artışın göstergesi olduğuna dikkati çeken Taşkaya, ''2008'in
Mayıs ayında 24 milyon 18 bin 38 kilovatsaat (kwh) olan
elektrik tüketimi, 2009'un aynı ayında 29 milyon 174 bin 160 kWh'ye, 2010'un mayıs ayında ise 83 milyon 840 bin 355 kWh'ye yükseldi'' dedi.
Bölgedeki sanayicilerin doğalgaz ihtiyacını karşılamak için BOTAŞ A.Ş. tarafından 2007 yılında çalışma başlatıldığını, alt yapı projesinin 2009 yılında hazırlatılarak BOTAŞ A.Ş'den onay alındığını, ilk doğalgazın ise 2009 eylül ayında geldiğini ifade ederek, ''Daha sonra genel alt yapı projesinin 2010
Şubat ayında
ihale edilmiş ve 2010 yılı
Ağustos ayında bitirilmiştir. Şu an Bölgemizde 8 sanayicimiz doğalgaz kullanıyor'' diye konuştu.
Osmaniye'nin coğrafi konumu,
ulaşım imkanları, uluslar arası enerji hatlarına en yakın il olması gibi özellikleri ile sanayi ve ticaret alanında önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini ifade eden Taşkaya, ''Osmaniye'nin
kalkınma hedefine ulaşmak için çıktığımız yolda, Türkiye'nin en önemli gücünün girişimciler olduğu bilinci ile hareket ediyoruz'' dedi.
(AV-DLK-ERS-TLN)28.05.2011 10:27:28