Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ)
Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Kurçer, "Sigara, esrar ve eroinden 8 kat daha fazla
bağımlılık yapıyor. Çok ciddi bir bağımlılık düzeyi var. Bu bağımlılığının tedavisi de kolay değil." dedi.
ZKÜ Prof. Dr. Arif Amirov
Konferans Salonu'nda, 'Tütün Sorunu ve Kontrolü' konulu bir konferans veren Doç. Dr. Mehmet Ali Kurçer, sigaranın insan sağılığına etkileri, bağımlılık düzeyi ve içerdiği maddeler hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Kurçer, özellikle şoförler, gazeteciler ve polislerin yüksek oranda sigara içtiğini söyledi.
Tütün endüstrisinin, özellikle gençleri
hedef aldığına dikkat çeken Doç. Dr. Kurçer, "Sigaraya başlama yaşının 12'ye kadar düştüğünü görüyoruz. Gençlerin büyük bölümü
ortaokul yıllarında sigaraya başlıyor." diye konuştu.
Sigaranın içinde bulunan maddelerin, insanda direkt
kanser yaptığını gösteren araştırmalar olduğuna işaret eden Kurçer, şunları ifade etti: "Biz yıllarca vücudumuza ne yaptığını bilmeden sigara içiyoruz. İçinde zannettiğimiz gibi sadece nikotin, karbon monoksit ve zifir yok. 40 çeşit zararlı madde var. Sigarayı nikotin maddesi bağımlılık yaptırıyor. Ne kadar bağımlılık yapıyor? Sigara, esrar ve eroinden 8 kat daha fazla bağımlılık yapıyor. Çok ciddi bir bağımlılık düzeyi var. Bu bağımlılığın tedavisi de kolay değil. Bu yüzden diyorum ki Eğer başka bir nedenden ölmezseniz ve sigara kullanıyorsanız, mutlaka sigaradan öleceksiniz."