Dicle Üniversitesi Hastanesi,
genç ve yetenekli
öğretim kadrosu sayesinde önemli gelişmelere
imza atıyor. Hastanede
bölgede bugüne kadar yapılamayan yapay mesane ameliyatı gerçekleştirildi.
Dicle Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Kliniği, ürolojinin zor ameliyatlarından biri olarak bilinen
mesane kanserinde, mesanenin çıkartılması ve yerine bağırsaktan yeni bir mesane yapılması ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi. Böbrekte şişme ve mesanede kanama şikâyetiyle
hastane başvuran Mustafa Atakay'ın (64) yapılan tetkiklerinde mesane kanseri olduğu tespit edildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr.
Yaşar Bozkurt, hastaya 4,5- 5 saat süren bir operasyonla yapay mesane yaptıklarını söyledi. Bu hastalığın genelde ileri yaş (60 yaş ve üstü) hastalığı olduğunu belirten Bozkurt, "Ancak sigara, kimyasal ajanlara maruz kalma, yağlı ve kızarmış yiyeceklerin fazla miktarda tüketilmesi, genetik yatkınlık ve mesanenin uzun süreli tahrişi mesane kanserinde bilinen bazı risk faktörleri olup, genç yaşlarda da görülebilir. Bu hastalığın
tedavisi, eğer
tümör mesane içinde olup henüz kas tabakasına yayılmamışsa endoskopik olarak yapılır. Ancak mesane kas tabakasına yayılmış fakat diğer dokulara geçmemişse mesanenin çıkarılarak yerine bağırsaktan yeni bir mesane yapılması ameliyatı klasik bir tedavi şeklidir." diye konuştu.
Üroloji anabilim dalında son iki yılda göreve başlayan 5
öğretim üyesinin bölgedeki üroloji hastalarına kaliteli
hizmeti verdiğine dikkat çeken Bozkurt, "Her geçen gün
Ankara ve
İstanbul'a sevk oranlarımız azalıyor. Altı ay önceye kadar günde 10–15 sevk isteğine ve baskısına maruz kalınırken verdiğimiz hizmet sayesinde şu an sevk oranımız sıfıra inmiştir. Bölge insanımız hastanemizde kendilerine kaliteli hizmet sunulduğunu ve değer verildiğini öğrenince yüzlerce kilometre yol kat ederek
batıya gitmiyor ve
mağdur olmuyor." şeklinde konuştu.
Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Atar ise ürolojinin riskli ve en zor müdahalelerinden biri olan, mesane ameliyatını başarıyla gerçekleştirmenin ve bu hizmeti bölge insanına sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Atar, ameliyatın batı illerindeki özel merkezlerde 25-30 bin TL gibi ciddi para karşılığında yapıldığını kaydetti.
Dicle Üniversitesi Hastaneleri Üroloji Kliniği'nde yapılan yapay mesane ile
şifa bulan Mustafa Atakay (64), bölgede gittiği her hastanenin kendisini İstanbul veya Ankara'ya sevk edeceklerini söylediğini belirterek:
"Bu illere gitmek için 25-30 bin TL'ye ihtiyaç olduğunu öğrendim. Ölsem de bu miktarda bir parayı bir araya getiremezdim, çocuklarım beni götüremezdi. En son kendi memleketimdeki Dicle Üniversitesi Hastaneleri Üroloji Kliniği'ne geldim. Beni hemen yatırdılar. Daha sonra bana yapay mesane ameliyatı yaptılar. Ağrılarım kesildi sağlığıma kavuştum. Bana iyi baktılar, bundan iyisi olamaz. Başta Yaşar Bozkurt Hoca ve ekibine, hastane yönetimine teşekkür ederim. Keşke Yaşar hoca gibi 10 doktor daha olsa memleketimize faydası olurdu. Onlara minnettarım." dedi.