Diyanet İşleri Başkanı
Mehmet Görmez, engellilerle
iftarda biraraya geldi.
Diyanet İşleri Başkanlığınca engellilere verilen iftara, engelliler ve
ailelerinin yanı sıra Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Kenan Bozgeyik,
CHP'nin engelli
İstanbul Milletvekili Şafak Pavey,
SHÇEK Genel Müdür Vekili
Abdülkadir Kaya,
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı
Ekrem Keleş, Din Hizmetleri Genel Müdürü
Yaşar Yiğit de katıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, iftar öncesinde hazırlanan masaları tek tek gezerek, engellilerle selamlaştı.
Görmez, yemek sonundaki duanın ardından yaptığı konuşmada, iftar sofralarını birlikte paylaşanların aynı memeden süt emer gibi kardeş olduklarını söyledi.
Görmez'in ''Biz bugün sizinle kardeş olduk. Kardeşliğimizi kabul ediyor musunuz?'' diye sorması üzerine, davetliler alkışlarıyla karşılık verdi.
Engellilerin iftara gelişiyle onurlandırıldıklarını ifade eden Görmez, toplumun oluşturduğu engellere karşı gelenlere teşekkür etti.
Diyanetin, din adamlarının üzerine çok görev düştüğünü anlatan Görmez, bunlardan birinin, engellilerin hayatını yeryüzünde kolaylaştıracak toplumsal bilinç, farkındalık oluşturmak olduğunu kaydetti.
Görmez, ''Bunu başaramadığımız zaman kendi görevimizi de hakkıyla yerine getirememiş oluyoruz'' dedi.
Davetlilere işaret diliyle tercüme yapan kişiyi gösteren Görmez, konuşma engelli bir insanın kendisini ifade etmesi için yardımcı olmanın sadaka olduğunu dile getirdi.
Görmez, engelli birini bir adım yürütmenin de bir sadaka olduğunu Hz. Peygamberin bir hadisinde ifade ettiğini belirterek, benzer yüzlerce
ayet ve hadis olduğunun altını çizdi.
Hala bazı insanların başka insanları engelli çocuklarından dolayı suçlayıcı konuşabildiğini ''Sen ne suç işledin ki
Allah sana böyle bir çocuk verdi'' dediğini ifade ederek, böyle bir anlayışın cahiliye anlayışı olduğunu söyledi.
Görmez, ''Allah'ın bize dünyada
imtihan etmek için verdiği herhangi bir engeli Allah'ın cezası olarak göstermek gibi bir anlayışın İslamla bağdaşır hiçbir tarafı yoktur'' diye konuştu.
Engellilerin durumunun topluma çok iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Görmez, toplumun koyduğu engellerin 'engel' olduğunu söyledi.
-''ÖZÜR BEYANIMIZ VAR''-
Görmez, bu engellerin kaldırabilmesinin önemine değinerek, ''Biz yolda herhangi bir insana eziyet veren bir taşı kaldırıp atmayı, imanın tanımı içine yerleştirebilmiş bir peygamberin ümmetiyiz'' dedi.
Görmez, şöyle konuştu:
''Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, hepinizden bir özür beyanımız var. Çünkü biz camilerimizi dahi size göre ayarlayamadık.
Cami mimarilerimizi geliştirirken sizi düşünmedik. Sizden herhangi bir kardeşimizin gelip bizlerle birlikte Allah'ın yüce huzurunda divana durabileceğini var saymadan koca koca büyük mabetler, camiler yapmışız. Bu bizim en büyük kusurumuz, en büyük hatamız.''
Başta
Kocatepe Camisi olmak üzere Türkiye'deki bazı camileri gözden geçirdiklerini dile getiren Görmez, yeni yapılan bütün camilerin mutlaka öncelikli olarak engellilerin varlığını dikkate alması için ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini söyledi.
Hutbelerin camilerde işaret diliyle de anlatılması gerektiğini anlatan Görmez, bazı illerde böyle bir
hizmet verildiğini bildirdi.
Somali'ye gittiğini de anlatan Görmez, burada duyulan, bilinenlerin görünenlerin çok azı olduğunu, oradaki açlığın sebebinin insanların aç gözlülüğü, kuraklığın sebebinin yürek kuraklığı, kıtlığın sebebinin ise merhamet kıtlığı olduğunu söyledi. Bütün insanlığın aç gözlülükten, yürek kuraklığından ve merhamet kıtlığından kurtulması için dua edilmesini istedi.
-CHP MİLLETVEKİLİ PAVEY-
CHP İstanbul Milletvekili Pavey de engelli ailelerinin, çocukları kendilerinden daha önce ölsün diye dua ettiğini, bu utançtan bütün siyasetçilerin payını alması gerektiğini söyledi.
Pavey, bu gerçeği değiştirmek gerektiğini, din adamlarının engelin bir günah olmadığını da dalga dalga anlatması gerektiğini vurguladı.
Aile Ve Sosyal Politikalar Müsteşarı Bozgeyik de
bakanlık olarak, toplumun her kesimini kucaklayan Diyanet İşleri Başkanlığı ile çalışmak istediklerini söyledi.
Bozgeyik, din hizmetleri konusunda engellilerin her türlü materyalini karşılama hususunda çalışma yaptıklarını, bunu önümüzdeki günlerde hayata geçireceklerini bildirdi.
Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Çelebi, özürlüler konusunda farkındalık oluşmadığına dikkati çekti.
Vaazlarda ve hutbelerde din görevlilerinin bu görevi yerine getirerek, özürlülük konusunda farkındalık yaratılmasını isteyen Çelebi, her soruna çözüm bulanamasa da bazılarının böylelikle çözüme kavuşturulabileceğini kaydetti.
(ERT-ZVR)24.08.2011 10:32:04