Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül ve Eşi
Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde yürütülen ''
Diyabeti Durduralım'' projesi kapsamında,
Türkiye Diyabet Vakfınca ''Akran Eğitim
Programı'' başlatıldı.
Program çerçevesinde, Edirne'den Van'a kadar 23 ilden 50 kronik diyabet
hastası, 25 hekim tarafından diyabetle mücadele konusunda eğitildikten sonra, yaşadıkları illerdeki başka hastalara diyabetle ilgili eğitim verecek.
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr.
Temel Yılmaz, Rixos Otel'de düzenlenen toplantıda, Türkiye'de 5 milyonu aktif ilaç kullanan yaklaşık 10 milyon diyabetli hasta olduğunu söyledi.
Diyabetin insanın hayatı boyunca süren bir hastalık olduğuna işaret eden Yılmaz, ''Diyabetle mücadele için hastaların eğitilmesi gerekiyor. Bugüne kadar bu konuda çok başarılı olunamadı. Çünkü diyabetin artış hızı çok yüksek. Doktor ve hemşireler, 5 milyon insanı eğitme konusunda sayı olarak eksik kalıyordu'' diye konuştu.
Türkiye'de ''Diyabeti Durduralım'' projesi kapsamında bir ilkin gerçekleştirilerek ''Akran Eğitim Programı''nın hayata geçirildiğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
''Diyabetin neden olduğu hasarları, diyabet hastalarını eğiterek en aza indirebiliriz. Bu kapsamda projenin ilk ayağı olarak 23 ilden yaklaşık 50 diyabetli hasta, diyabetle mücadele konusunda eğitim alacak. Daha sonra bulundukları şehirlerde diyabet okulları açarak, diğer diyabetli hastaları eğitecekler. Bu yılın sonunda 23 ilde 20 bin diyabetli hastanın eğitilmesini, toplamda ise 5 milyon hastaya ulaşmayı hedefliyoruz.
Diyabetle nasıl mücadele edileceği konusunda eğitim alan hastalarda
organ hasarı yüzde 40-50 oranında daha az. Çünkü bilinçli diyabet hastaları ne yemeleri gerektiğini, egzersiz yapmanın önemini, ilaçlarını nasıl kullanacaklarını iyi biliyorlar. Eğitim almayan hastalar ise hastalıkta oluşan komplikasyonları daha fazla yaşıyor. Diyabet konusunda bilinç sahibi olmayan hastalarda maalesef
ölüm oranı da daha fazla oluyor.''
Diyabet hastalarını eğitmenin Türkiye'nin sağlık bütçesinin azalmasını sağlayacağına işaret eden Yılmaz, ''Diyabet ve bunun neden olduğu hastalıklar, Türkiye'nin sağlık bütçesinin yüzde 25'ini oluşturuyor. Hastaların eğitilmesi sağlık bütçesi üzerindeki yükü azaltır'' diye konuştu.
Diyabetin Türkiye ekonomisinde oluşturduğu yükün şu an için yıllık 3 milyar doların üzerinde olduğunu bildiren Prof. Dr. Yılmaz, ''Diyabeti Durduralım'' projesiyle diyabet ve bunun neden olduğu yükü geleceğe dönük olarak azaltmayı hedeflediklerini de vurguladı.
-''DİYABET 10 YILDA YÜZDE 100 ARTTI''-
Prof. Dr. Temel Yılmaz, Dünya
Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, dünyada diyabetli sayısının 220 milyona ulaştığını bildirdi.
Türkiye'de ise diyabetin Dünya Sağlık Örgütü'nün 2030 tahminlerini geçtiğini ve son 10 yılda yüzde 100'den fazla artarak 10 milyon kişiyi etkilediğini ifade eden Yılmaz, Türkiye ve dünyada büyük hızla yayılan diyabetin iyi
tedavi edilmediği takdirde ciddi
kalp damar hastalıklarına, böbrek bozukluklarına, körlüklere neden olabildiğini kaydetti.
Ankara'da iki gün devam edecek ''Akran Eğitim Programı'' kapsamında, hastalara, 25 hekim tarafından, diyabette tıbbi beslenme, Tip 1 ve Tip 2 diyabet beslenmesi, diyabette
psikolojik sorunlar ve cevaplar,
gebelik ve diyabet gibi birçok konuda bilgi verilecek.
-''DİYABETİ DURDURALIM'' PROJESİ-
''Diyabeti Durduralım'' projesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eşi Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde, Türkiye Diyabet Vakfı'nın koordinatörlüğünde başlatıldı.
Üç yıllık yoğun bir
uygulama takvimi bulunan proje çerçevesinde, 23 ilde başlatılan bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra çalışanların diyabete karşı duyarlı bir şekilde beslenmeleri için iş yerlerinde bilgilendirme etkinlikleri düzenlenecek. Ofislerde ve park alanlarında
spor ve egzersiz alanları oluşturulacak.
Anne adaylarına, gebelikten itibaren kendilerini ve bebeklerini diyabetten korumaları için alacakları önlemler konusunda eğitim verilecek.
İlköğretim öğrencilerine ve gençlere çağdaş sosyal medya uygulamalarıyla ulaşılacak. Yöresel mutfakların diyabetten korunma bilinciyle revizyonu için çalışmaları da kapsayan proje çerçevesinde, aileler ve iş yerleri için diyabete karşı sağlıklı
menü önerileri içeren yayınlar hazırlanacak.
(ESA-MVA)20.08.2011 14:34:26