Doğal Gaz İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (DİVİD), ''Batı hattı kontratının yenilenmemesi durumunda
İstanbul gazsız kalır'' argümanının,
teknik dayanağı olmayan ve sadece kamuoyunu ''korkutmak ve yıldırmak'' amacıyla ortaya atılmış geçersiz bir sav olduğunu belirtti.
DİVİD'den yapılan yazılı açıklamada, BOTAŞ'ın
Gazprom Export ile arasındaki sözleşmeyi uzatmaması halinde İstanbul'un
doğalgazsız kalacağı yönündeki eleştiriler değerlendirildi.
Açıklamada, ''Batı hattı kontratının yenilenmemesi durumunda 'İstanbul gazsız kalır' argümanı, teknik dayanağı olmayan ve sadece kamuoyunu korkutmak ve yıldırmak amacıyla ortaya atılmış geçersiz bir savdır'' denildi.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
''Hatırlanacağı üzere 2009 yılı Ocak ayında yaşanan
Ukrayna krizinde
batı hattındaki gaz akışı tamamen ve günlerce durmasına rağmen,
sistem bu ağır testi herhangi bir problem yaşanmadan başarıyla atlatmıştır. Bilindiği üzere
Marmara Bölgesi'nde bulunan ve yin
e devlet kurumu olan TPAO'ya ait olan doğal gaz deposunun halihazırda 2 milyar metreküpün üstünde kapasitesi bulunmaktadır. Bu kapasite önümüzdeki 3 yıl içerisinde 3 milyar metreküpe çıkarılacaktır. Ayrıca yine aynı bölgede bulunan ve BOTAŞ'a ait LNG terminalinin de kapasitesinin artırılması ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Mevcut kapasitelerle rahatlıkla atlatılabilecek bu tip sıkıntılar, gelecekte ek kapasitelerin tesisiyle de çok rahat çözülebilir olacaktır.''
BOTAŞ'ın geçtiğimiz haftalarda
Mavi Akım hattı kontratının 6 milyar metreküplük kısmının özel sektöre devri için kontrat devri ihalesi açtığı belirtilen açıklamada, liberalizasyonun devam etmesi açısından geç de olsa atılan bu adımın olumlu karşılandığı, bu ihaleye çıkılmadan önce satıcı taraftan onay alınmadığının BOTAŞ'ın birinci derece yetkililerince açıklandığı kaydedildi.
Mevcut durumda ihaleye çıkarılan kontratın devri için satıcı tarafın onay vermeyeceği bilgisine ulaşıldığı da belirtilen DİVİD açıklamasında, ''Haziran sonunda süresi dolacak 6 milyar metreküplük batı hattı kontratının uzatılmaya çalışılması gayreti ve satıcı taraftan devre onay çıkmayacağını bile bile
Eylül ayına planlanan
mavi akım kontrat devir ihalesinin manidar bir şekilde Haziran başında açıklanması, kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir
eylem olarak değerlendirilmektedir. Yenilenmemesi konusunda teknik bir kısıt bulunmayan ve hukuken
Botaş tarafından yenilenmesi mümkün olmayan bir kontratın Botaş tarafından ısrarla yenilenmeye çalışılması altında yatan neden anlaşılamamaktadır. Bunlara ek olarak, BOTAŞ'ın 12,5 milyar metreküplük (3,2 milyar dolar) bir al ya da öde gazını ortalama 3 yılda geri almak zorunda olduğu ve bu gazı nasıl alabileceğinin de belli olmadığı bir dönemde; toplam 30 milyar metreküplük ekstra gazı almaya devam etmesinin değerlendirilmesi'' ifadelerine yer verildi.
(FM-NER-KUM)26.06.2011 13:24:09