Devlet Bakanı ve
Başmüzakereci Egemen Bağış,
Almanya milli
futbol takımında
forma giyen Mesut Özil'in attığı her golün, farklılıklara düşmanca yaklaşan hastalıklı ve ırkçı zihniyetlerin kalesine gittiğini söyledi.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,
Türkiye'den
Almanya'ya Göç: 50 Yıl Sonra konulu konferansa katıldı. Bağış, burada yaptığı konuşmada Türk
işçilerinin Almanya'ya büyük bir iş gücü olarak göç etmesinden bu yana geçen 50 yılda çok şeyin değiştiğini söyledi. Bağış, "Ne bugünkü Almanya 50 yıl önceki Almanya, ne de bugünkü Türkiye 50 yıl önceki Türkiye." diye konuştu. 1960'larda Almanya'ya işçi olarak giden Türklerin, artık işveren olarak
hizmet verdiğini söyleyen Bağış, "Almanya, sadece Türklerin 40 milyar Avro tutarında iş hacmine sahip oldukları bir
ülke haline geldi. Almanya'nın siyasetinde de, ekonomisinde de, sanat dünyasında da, sporunda da Almanya'daki kardeşlerimizin büyük katkıları var."dedi. Almanya'nın kendi içinde çözmeye çalıştığı sorunlarda, Türkler başta olmak üzere ülkede bulunan göçmenlerin büyük katkısı olduğunu söyleyen Bağış, şöyle devam etti: "Mesut Özil'in attığı her gol, farklılıklara düşmanca yaklaşan hastalıklı ve ırkçı zihniyetlerin kalesine giriyor. Fatih Akın filmleri ile hem bize önemli mesajlar veriyor, hem Alman vatandaşlarına. Şu da artık bir gerçek, hiçbir ülkenin bir diğerinden tamamen soyut hareket etme şansı yok. Hepimiz birbirimizden etkileniyoruz."
Almanya'da yaşayan Türklerin, Türkiye'nin Almanya'daki yüzü olduğunu kaydeden Bağış, "Orada bir kardeşimizin yanlış hareketi, Ahmet'in, Mehmet'in yanlışı olarak değil Türklerin yanlışı olarak algılanıyor. Ama oradaki bir Türkün başarısı da Türklerin başarısı olarak algılanıyor." şeklinde konuştu.
Bağış, Almanya'da yaşayan Türklerin entegrasyon çabalarına, Türkiye'nin duyarsız kalmaması gerektiğini ifade etti. Almanya'da yaşayan Türklerin Almancaya hakim olması gerektiğini söyleyen Bağış, "Almanya'nın en saygın, kanunlarına en bağlı, entegre olmuş bireyleri olmaları, çocuklarını en iyi okullarda okutmaları, birbirleriyle
dayanışma içinde aynı zamanda ülkenin adeta birer büyükelçileri olduğunun bilincinde hareket etmeleri gerekiyor. Ama Almanya toplumunun da, Almanya'nın bugün Avrupa'nın en büyük ekonomisi olmasına katkıda bulunan bu kardeşlerimizi hiçbir şekilde ayırmadan kucaklaması gerekiyor." diye konuştu.
Göçün büyük çoğunlukla tek yönlü olduğunu dile getiren Bağış, "Bizler de Orta Asya'dan buraya göç etmiş bir ecdadın evlatlarıyız. Almanya'ya göç eden milyonlarca kardeşlerimiz var. Amerika'da kardeşlerimiz var. Ama genel göç kavramını incelediğimiz zaman geri göç oranları dönmeyenlerden çok daha düşük. O bilinçle bu sorunları ele alıp çözmeliyiz." dedi.