Türkiye'nin önemli
elma üretim merkezlerinden olan Develi Ovası, dikilen değişik türdeki yüzbinlerce
meyve fidanı sayesinde ''Meyve
Bahçesi''ne döndü.
Tarım ve hayvancılığın merkez üssü konumuna gelen Develi Ovası'nda son bir yılda dikilen 500 bin elma fidanının yanı sıra, 100 bine yakın armut,
şeftali,
kiraz ve
kayısı fidanlardan da beklenenden daha çok
ürün alınması üzerine, daha önceleri elma üreticilerinin kurduğu ''Elma Üreticileri Birliği''nin adının, ''Meyve Üreticileri Birliği'' olarak değiştirilmesi gündeme geldi.
Dr. Sema Karaoğlu, Dr. Ayşe Uzunlu ve
Eczacı Şahin Azman öncülüğünde, değişik iş kollarından bir çok yatırımcı, Develi Ovasında meyve bahçesi kurmaya başladı.
Yıllarca
yurt dışında çalışan Rafet Kürkçü, yurt dışında gördüğü meyvecilik uygulamalarını Develi Ovası'nda uygulayarak, 20 bin adet yarı bodur elma fidanı dikti ve Develi Ovası'nda meyve yetiştiriciliği konusunda öncülük yapanlardan olurken,
Bursa şeftalisi, erik ve kayısı alanında da iddialı olarak binlerce fidan dikip kaliteli ürünler almayı başardı.
Develi Ovası'ndaki potansiyeli gören yüzlerce yatırımcı, ovada meyve bahçesi yapıyor ve her gün bahçe yapımında yeni talepler ortaya çıkıyor. Develi ilçesinde bahçe yapımı ve
bakımı, tel çekme sistemleri
sektör haline geldi. Yatırımcılar, şimdi de ''Kendi fidanını kendin üret'' sistemini geliştirerek yeni girişimcilere ufuk açıyorlar.
Bu arada, Develi Mustafa
Aksu Kültür Merkezi'nde yapılan Develi Ovası Elma Üreticileri Toplantısı'na katılan SmartFresh İç
Anadolu ve Göller Bölgesi temsilcisi
Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Şimşek, Develi Ovası'nda bulunan elma bahçelerindeki bakım ve ürün kalitesinin sevindirici olduğunu bildirdi.
Şimşek, depolama ve
soğuk hava zinciri konusundaki bazı eksikliklerin de giderilmesiyle birlikte, Develi Ovası'nın adının dünya pazarında daha geniş yankı bulabileceğini belirtti.
(NÖ-ZB-MAT)25.07.2011 11:30:33