- 31.12.2010 - İbrahim Süzer - Denizli'de yonca yetiştiriciliği yapan
çiftçi, devletten yüzde 50 hibe desteği ile aldığı
makine sayesinde, yağışlardan dolayı toplayamadığı 150 ton yonca silajını çürümekten kurtardı.
Hayvanlarda yem olarak kullanılan yonca silajının, tarım açısından önemli yeniliklerden biri sayılabilecek olan rulo ot silaj makinesi ile toplanmasının, özellikle yoncayı kurutma imkanının olmadığı
Kasım-
Aralık-Ocak aylarında büyük avantaj sağladığı belirtiliyor.
Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Kocabaş beldesinde yonca yetiştiriciliği yapan Ali Zeytunluoğlu, ''Devletten yüzde 50 hibe kredisi desteği ile aldığım makine sayesinde, yağışlardan dolayı toplayamadığım 150 ton yonca silajını çürümekten kurtardım'' dedi.
Zeytunluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''2010 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi'' kapsamında yüzde 50 hibe desteği yardımı ile 45 bin liraya rulo ot balya makinesi satın alarak silaj yapımına başladığını ifade etti.
Geçen
sezon bir firmadan
kiralık olarak kullandığı makineden iyi verim aldığını gören Zeytunluoğlu, bu sezon yonca silajını devlet desteği alarak kendi makinesiyle topladığını bildirdi.
-YILDA 150 TON DAHA FAZLA YONCA SİLAJI-
300 dekar alanda yetiştirdiği yonca silajını paketlenmiş olarak kuru halde topladığını belirten Zeytunluoğlu, Kasım-Aralık-Ocak aylarında yağışlardan dolayı toplayamadığı ürününü makine ile toplayarak yılda 150 ton daha fazla yonca silajı elde ettiğini söyledi.
Arazisinden yılda 6 kez yonca silajı hasatı yaptığını kaydeden Zeytunluoğlu,
besin değeri yüksek olan yonca silajının hayvanların süt verimini de artırma etkisi gösterdiğini ifade etti.
Yaş silajın kurusundan daha verimli olduğunu anlatan Zeytunluoğlu, Rolu ot balya makinesi hakkında şu bilgileri verdi:
''Yonca silajı bir gün önce biçiliyor. Soldurulan yonca, ertesi gün silaj makinesi tarafından önce rulo haline getirilip 25-30 metrelik file ile sarılıyor. Daha sonra yaklaşık 60 metre uzunluğundaki fare zararına karşı ilaçlanmış
naylon yardımıyla ambalajlanarak hava ile teması kesilmiş paketler halinde tarlaya bırakılmakta. Bu paketlerin içinde bulunan yonca 45 günlük bir fermantasyon süreci sonunda hayvanların yiyebileceği şekle dönüşmekte. Ayrıca paketler açılmadığı takdirde 2-3 yıl özelliği bozulmadan muhafaza edilebilmekte.''
Denizli
Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Denizli'de 630 çiftçiye yüzde 50 hibe desteği verildiğini belirterek, çiftçilere verilen bu gibi desteklemelerin devam edeceğini dile getirdi. Gülsever, çiftçilerin menfaatleri doğrultusunda gerekli duyuruları yaptıklarını ve tarım kesimine çeşitli kurslar açarak, çiftçilerin daha da bilinçlenmelerini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.
(İBS-MUS-MSE)31.12.2010 11:09:27