Meral Öz
demir - Diyarbakır'da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan olan demircilik zanaatını icra eden ustalar, sıcaklığın yaklaşık 60 dereceye ulaştığı ortamda oruçlu şekilde çalışıyor.
El yordamıyla yapılan sıcak demir
dövme zanaatı, teknolojik gelişmelerin ardından azalmasına rağmen yüzyıllardır devam ediyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Demirciler sokağındaki bir avuç esnaf tarafından bir dönemin gözde mesleği olan ve ateşin yumuşattığı demirin çekiçle işlenerek
ürün haline getirilmesi olan sıcak demir dövme zanaatı, usta-çırak ilişkisiyle hala yaşatılmaya çalışılıyor.
Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle uzmanlardan peş peşe
iftar ve sahura özel beslenme önerileri gelirken, demirci ustaları, sıcaklığın 60 dereceyi bulduğu
küçük atölyelerinde ateşle adeta iç içe çalışırken orucu da bırakmıyor.
Ustalardan Bedirhan Alver, yaklaşık 45 yıldır demircilik yaptığını, mesleği kaybolmaya yüz tutmasına rağmen hala icra etmeyi sürdürdüklerini belirterek, aşırı sıcaklara rağmen ''
Ekmek parası'' için çalışmak zorunda olduklarını söyledi.
Ellerinden gelen başka iş olmadığı için mesleği yapmaya devam ettiklerine değinen Alver, ''Aşırı sıcaklığa sahip ortamda zorlansak da orucumuzu tutuyoruz. Demire şekil vermek için ateşle çalışıyoruz. Oruçlu olduğumuz için sıcaktan çok daha fazla etkileniyoruz. Yorulduğumuz zaman ara verip, tekrar devam ediyoruz'' dedi.
Mehmet Dal ise 25 yıldır demircilikle yaptığını, aşırı sıcakta çalışmanın bunaltıcı olduğunu, ancak nafakalarını çıkarmak zorunda olduklarını vurguladı.
Ateşle çalıştıkları için çok zorlandıklarından, satışların da iyi olmadığından yakınan Dal, ''Zirai aletleri yapıyoruz. Satışlar yok denecek kadar az. Köylüler de ramazan nedeniyle şehre pek gelmiyor. Dolayısıyla iş olmuyor. Ama ürün bulunsun diye üretimimizi sürdürüyoruz. Oruçluyuz ve sıcaktan çok etkileniyoruz ama işimizi yapıyoruz'' diye konuştu.
(MRL-ÖZ-MUR)20.08.2011 11:30:56