Muş'un Korkut ilçesine bağlı bazı köylerinde
define avcıları tarihi eserleri tahrip edince,
Kültür ve
Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında çalışma başlatıldı.
Korkut'a bağlı Çalaplı köyünde Ortaçağ döneminden kalan Andak Mağaralarının ve diğer tarihi eserlerin define avcıları tarafından adeta talan edilmesi üzerine yetkililer harekete geçti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve
Karabük Üniversitesi ile Yüzüncü Yıl üniversiteleri tarafından yürütülen ''İlk ve Ortaçağ Müzeleri
Araştırma Projesi'' kapsamında Muş'a gelen arkeologlar, tarihi eserlerin etrafında bilinçsizce kazı yapılmasının önüne geçebilmek ve tescile değer görülen eserlerin koruma altına alınabilmesi için Kosor bölgesi ile Çalaplı köyünde çalışmalara başladı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Korkut'un bazı köylerinde geçmişi çok eski yıllara dayanan ve tarihi önem arz eden mekanların bulunduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında bölgede çalışmalara başlandığını ifade eden Çetin, bölgede daha önce çalışma yürütüldüğünü ve bazı tescile değer görülen eserlerin tespit edildiğini anımsattı.
Çetin, ''Geçmişte de bazı çalışmalar yapılmıştı. Şimdi Karabük Üniversitesi ve
Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından Çalaplı köyünde araştırma ve inceleme yapılıyor. Bulunan eserler kurula gönderilecek.
Kurul tarafından uygun görülen eserler koruma altına alınıp, ilgili kurumlar bilgilendirilecektir'' dedi.
Tescile değer eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilleneceğini vurgulayan Çetin, Muş'un tarihi eserlere sahip çıkan bir il olduğunu ifade etti.
Çalaplı köyü muhtarı Şükrüllah
Karayel de köyde bulunan eski yerleşim yerleri ve mağaraların define avcıları tarafından bilinçsizce kazıldığını ve tarihi eserlerin büyük ölçüde tahrip edildiğini savundu.
Yetkililerin köylerindeki tarihi eserleri koruma altına alması gerektiğini ifade eden Karayel, 1700'lü yıllarda yerleşim yeri olan köylerinin Ermeniler döneminden kaldığını anımsattı.
Tarihi bir köyde ikamet ettiklerinin altını çizen Karayel, şöyle konuştu:
''Köyümüzde sahip çıkılması gereken tarihi eserler ve mağaralar var. Fakat bugüne kadar kimse buralara sahip çıkmadı. Define aramak için gelenler taşların üzerinde işaret gördükleri anda taşı kırıp kazmaya başlıyorlar. Yıllardan beri burada yaşamamıza rağmen biz define görmedik. Ancak define olduğunu söyleyenler ve arayanlar köyümüzde bulunan tarihi mekanlara zarar vermekten öteye gidemiyorlar. Biz artık kazıların olmamasını ve tarihi yerlerin yıkılmamasını istiyoruz. Devletimizden isteğimiz köyümüzü koruma altına almasıdır.''
(SY-AYZ-MİS-YLZ)23.07.2011 12:31:21