Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül,
Libya'da yaşanan
halk olaylarını yakından ve kaygıyla takip ettiklerini belirtti. Çok sayıda Türk müteşebbisinin ülkede bulunduğunu hatırlatan Gül, olaylarda ölümler yaşanmasının üzüntü verici olduğunu belirtti. "Yönetimler halkların arzularına ve isteklerine
kulak vermeli." diyen Gül, bazı Türk vatandaşlarının Libya'da başka ülkeler adına
casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddiasının doğru olduğuna inanmadığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Deniz
Ticaret Odası
Meclis Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin Libya'daki olaylar ve orada bulunan bazı Türk vatandaşlarına yönelik suçlamalarla ilgili Libya Devlet Başkanı
Kaddafi ile görüşüp görüşmediğini sorması üzerine Gül, Kaddafi ile bir görüşme yapmadıklarını söyledi.
Benzer olaylar başladığından beri bölgede yaşananların tüm ülkeler gibi
Türkiye tarafından da yakından takip edildiğini dile getiren Gül, Libya'da olanları da çok yakından ve kaygı ile takip ettiklerini belirtti. Olaylarda can kaybı yaşanmasının üzüntü verici olduğunu aktaran Gül, "O bakımdan herhangi bir kardeş kanı dökülmeden bu meselelerin hallolması gerekir." dedi.
YÖNETİCİLER, HALKLARININ ARZULARINA, DİLEKLERİNE KULAK VERMELİ
"Bütün yöneticiler; halklarının arzuları, dileklerine kulak vermelidir." diyen Gül, Libya'da
ekonomik yatırımlar yapan çok sayıda Türk olduğunu aktardı.
Hükümetin bu konuda her kademede olanları yakından takip ettiğini bildiren Gül, "Nerede ne olabilir, nasıl olabilir diye önceden bilgiler alınıyor. Oradaki vatandaşlarımızın en güvenli şekilde tahliyesi için de bütün bakanlıklar, hükümet her türlü çalışmayı yapıyor ve bundan da devamlı bilgilendiriyorlar ve ben de yakından takip ediyorum." diye konuştu.
Herhangi bir Türk vatandaşının başka bir ülkede, onların siyasi faaliyetlerine katılmasının söz konusu olmayacağını belirten Gül, "Hele hele
Ortadoğu ülkelerinde buna Türkler çok daha dikkat ederler. Dolayısıyla bu iddiaların doğru olmadığı kanatindeyim." İfadelerini kullandı.
İran'da uzun süredir
tutuklu kalan
Alman gazetecilerin Türkiye'nin araya girmesiyle serbest bırakılmasıyla ilgili soru üzerine Gül, "Yaptığımız iyilikleri anlatmayız, bilenler bilir onu. Ben buradan İran Cumhurbaşkanı Sayın Ahmedinejad'a teşekkür ederim." dedi.
"Bu noktada temaslarınız oldu mu?" şeklindeki soru üzerine Gül, "Tabi ki ben de doğrusu rica ettim, kendisiyle konuştum. Kendisi beni kırmadığı için teşekkür ederim." cevabını verdi.
FENERBAHÇE MAĞLUBİYETİ BEŞİKTAŞLI CUMHURBAŞKANI'NI ÜZDÜ
Basın mensuplarının
Beşiktaş'ın
Fenerbahçe mağlubiyetini hatırlatması üzerine Gül, kendisinin de maçı televizyonda izlediğini belirtti. "Herkes neyi yaşadıysa biz de onu yaşadık" diyen Cumhurbaşkanı Gül, "Hem o tarafa gitti, hem bu tarafa geldi maç. Bir Beşiktaş taraftarı olarak tabiî ki üzüldüm. Fenerbahçeliler de sevindi. Onların sevinmeye hakkı var, ben de üzüldüm tabiî ki." dedi.
Beşiktaş'ın kazanabileceği bir maçı kaybettiğini söyleyen Gül, "Uzun süre de güzel oynadığı bir maçı kaybetmiş oldu kendi sahasında. Netice ortada. 4-2 Fenerbahçelileri
tebrik ederim." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından karayoluyla geldiği Deniz Ticaret Odası'ndan
deniz yoluyla ayrıldı. Gül, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait bir botla Tarabya'daki
Cumhurbaşkanlığı köşküne geçti.