Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül, yargı
reformunun şart olduğunu söyledi. Gül,
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in
Güney Kıbrıs'ta yaptığı açıklamalarına karşılık, "Büyük
ülkelere büyük sorumluluk düşüyor. Bu tür problemlerle ilgili daha yapıcı konuşmak gerekiyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, çeşitli temaslarda bulunmak üzere
Balıkesir'e geldi. Şehre 10 yıl sonra ik defa
Cumhurbaşkanlığı nezdinde yapılan ziyaret, vatandaşları memnun etti. Şehrin birçok noktasına Türk bayrakları asıldı. Gül, Balıkesir Valiliği'ni ziyareti sırasında da büyük ilgiyle karşılaştı. Tören mangasını selamlamadan, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşların yanına giderek bazılarının elini sıktı. "
Türkiye seninle gurur duyuyor" şeklinde slogan atan vatandaşlar, Gül'le tokalaşmak için büyük bir mücadele verdi. Burada halka hitap eden Cumhurbaşkanı, "Devlet ve milleti temsil eden devlet başkanına gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim." diye konuştu. Gül, fırsat buldukça il ziyaretleri yaptığını açıkladı.
Daha sonra valilik makamına geçen Gül, burada soruları
cevaplandırdı. CMK'nin 102. maddesi kapsamında yapılan
tahliyeler üzerine ortaya çıkan, "Hükümetle yargı arasında çekişme yaşanıyor." şeklindeki iddiayla ilgili soruya karşılık, "Bunlar çekişme değil." dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin köklü bir
yargı reformuna ihtiyacı bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Dikkat ederseniz hep tezat içinde oluyoruz. Bir konuyu konuşurken diyoruz ki tutukluluk süresi çok uzun. İnsanlar yargılanmadan yatıyorlar. Beraat ederlerse yattıkları boşuna olacak. Öte yandan bakıyoruz, mahkemelerden 10 yılda karar çıkmıyor. Suçluysa suçlu, serbestse serbest kararı çıkamıyor. O bile kısa gibi görünüyor. Köklü reform gerekiyor. Mahkemelerin ihtiyaçlarını en hızlı şekilde çözmeliyiz. Davaların hızlandırılması, hakim ve savcı sayılarının yeterli hale getirilmesi, ayırca çok daha iyi yetiştirilmeleri gerekiyor. Türkiye, AB hukukuyla birleşmiş, uluslararası hukuku kendi hukukunun parçası saymış bir ülke. Uluslararası anlaşmayı Anayasa'ya aykırı görmüyor. Bütün bunlara göre dünyayla birleşen bir ülke olarak, bütün bunlara vâkıf bir reforma ihtiyacımız var. Bunlar elbirliğiyle olacak." Gül, siyasi parti başkanlarını bu konuda bir araya getirecek misiniz? sorusuna ise, "Bir bakalım." diye cevap verdi.
Cumhurbaşkanı, Almanya Başbakanı Merkel'in Güney Kıbrıs'ta yaptığı açıklamalarla ilgili bir soruya karşılık, Başbakan ve
Dışişleri Bakanı'nın bu konuda açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı. Avrupa'nın en güçlü ve büyük ülkesinden, bu tür problemli konularla ilgili daha yapıcı ve daha dikkatli olmasının beklendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Büyük bir ülkenin, ihtilaflı bir konuda taraflardan birini üzmesi doğru değil. Daha dikkatli olmalarını beklerdim. Zaten Kıbrıs Rum Kesimi'nin, AB'nin ilkeleri ihlâl edilerek üye yapıldığını biliyorsunuz. AB'nin temel ilkesi, sınır sorunları olan ülkelerin, bunları haltetmeden üye olamayacağı. Kıbrıs, 1960'tan beri problemli bir yer.
Barış gücü varken, böyle problemli bir ülkeyi temel ilkelerini çiğneyerek üye yaptılar. AB'nin lokomotifi olan Almanya'nın bunu en iyi bilmesi gerekir. Barışın gerçekleşmesi için yapıcı ve tarafları incitmeyecek şekilde davranması gerekir. Büyük ülkelere, büyük sorumluluk düşer. 2004 yılında BM'nin
Annan Planı, AB'nin de planıydı. O plana '
evet' diyen taraf Türkler, 'hayır' diyen taraf ise
Rumlar oldu. O zamanki genişlemeden sorumlu
komiser Alman'dı. AB Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, 'Bunlar bizi kandırdı.' dedi." şeklinde konuştu.
Balıkesir Valiliği'nde Abdullah Gül'e, üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan el dokuması bir halıyla
zeytinyağı ve zeytin ürünlerinden oluşan bir paket takdim edildi. Gül, "
Zeytinyağını aldık, bir de tadına bakalım." deyince, tepsi üzerinde zeytinyağı ve zeytin ikram edildi. Ekmeği zeytinyağına banarak yiyen Cumhurbaşkanı Gül, tadının çok güzel olduğunu söyledi. Balıkesir'in, millî mücadeleye en çok katkı sağlayan illerden biri olduğunu da hatırlatarak, "Balıkesir'in özelliklerini ve sorunlarını dinlemeye geldim. Döndüğümde bunları yakından takip edeceğim. Bağımsızlığın en güzel sembollerinden biri Balıkesir'dir." diye konuştu.