Yüzleşme Derneği Başkanı
Cafer Solgun, ''Türkiye'den Türk'ü, Kürt'ü,
Alevi'yi,
Sünni'yi, diğer
inanç ve kültürleri çıkartırsak bu coğrafya anlamını kaybeder'' dedi.
Solgun, Hitit Sanayicileri ve
İş adamları Derneği (HİTİTSİAD) tarafından Anitta Otel'de düzenlenen ''Birlikte Yaşama
Kültürü'' konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de birlikte yaşama kültürüyle ilgili meselelerin son yıllarda yüksek sesle konuşabildiğini belirtti.
Türkiye'de herkesin kendi düşüncelerine, ideolojik duruşuna uygun olarak konuşabilmesinin, düşüncelerini dile getirmesinin, ülkedeki normalleşme sürecinin göstergesi olduğunu ifade eden Solgun, bu yola girmiş olmanın sorunların çözüme kavuşturulması için önemli olduğunu kaydetti.
Geçmişte yaşanan olaylardan dolayı insanların kimliklerini gizleme ihtiyacı hissettiğini savunan Solgun, birlik ve beraberlik kavramının çok dile getirilerek içinin boşaltıldığını söyledi.
Solgun, ''Türkiye'den
Anadolu coğrafyasından Türk'ü, Kürt'ü, Alevi'yi, Sünni'yi, Anadolu'yu oluşturan diğer inanç ve kültür çeşitliliklerini çıkartırsak bu coğrafya anlamını kaybeder. Bu coğrafyaya yapılabilecek en büyük kötülük tekçi zihniyeti dayatmaktır. Nitekim yıllar boyunca yapılmak istenilen de buydu. Toplumsal temelleri güçlü olan hiçbir kültürel, inançsal yapı devlet eliyle, zorla yok edilemez'' diye konuştu.
Panele
başkanlık yapan Hitit Üniversitesi
Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜHAM) Müdürü Prof. Dr. Osman Eğri ise, toplumda ayrışmalara neden olan olaylarda, devletten çok toplumun kendisinde suç araması gerektiğini söyledi.
Yıl dönümü yaklaşan
Çorum olaylarına değinen Eğri, Çorum olayları sırasında 14 cami de birden ''Alaaddin
Cami yakılıyor'' denildiğini belirterek, ''Bu 14 kişi var, önemli olan bu 14 kişinin yaptığı, bu kurgu, organizasyon değil. Alaaddin Cami yandığı söylendiğinde camilerden çıkıp buna inanan ve Alevileri öldürmek için giden kimselerin inanç eğilimini ortadan kaldırmamız gerekiyor'' dedi.
Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) Alevi-Bektaşi Araştırmaları Merkezi Di
rektörü Şenol Kaluç da, Osmanlı'nın iki tane resmi tarikatı olduğunu, padişahlarının hem Bektaşi hem de Mevlevi tarikatlarına eşit derece de yardımlarda bulunduklarını söyledi.
Panelde konuşan
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı
Cemal Uşak da, siyasi müdahalelerde bulunulmadığı sürece Türkiye'de insanların hoşgörü içinde yaşadıklarını söyledi. Toplumda belli başlı kutuplaşmaların olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirten Uşak, bu kutuplaşmaların üzerinde durmak gerektiğini, ancak farklılıklardan çok ortak yönlerin ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Panelin ardından Hitit Üniversitesi Rektörü Reha Metin Alkan tarafından katılımcılara
saat kulesi maketi
hediye edilirken, semah ve semazen gösterileri yoğun ilgi gördü.
Panele,
Vali Yardımcısı Hacı Osman Ebiloğlu, Rektör Reha Metin Alkan,
Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, HİTİTSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Benli, Alevi dedeleri ile çok sayıda alevi ve Sünni vatandaş katıldı.
(ESM-ZHL)01.07.2011 12:41:57