Çanakkale Onsekiz
Mart Üniversitesi (
ÇOMÜ)
Sağlık Uygulama ve
Araştırma Hastanesinde nükleer tıp tetkikleri
uygulamasının başladığı bildirildi.
ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi
Nükleer Tıp Ünitesi Uzmanı Dr. Semra
Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, tıp ünitesinde kullanılan ''Gama Camera''nın bölgedeki tek cihaz olma özelliğini taşıdığını bildirdi.
Özdemir, nükleer tıbbın, hastalıkların teşhis ve
tedavisinde radyoaktif maddeleri kullanan bir bilim dalı olduğunu, kullanılan radyoaktif maddelerin insan vücuduna verilebilecek şekilde özel laboratuvarlarda hazırlandığını ve bu maddelerin hiçbir alerjik ve yan etkisi olmadığını belirtti.
İlerleyen tıp teknolojilerine paralel olarak nükleer tıbbın koroner
kalp hastalıkları, troid hastalıkları ile bazı
tümör rahatsızlıkları başta olmak üzere bir çok hastalıklığın tanı ve tedavisinde her geçen gün artan bir oranda uygulandığını ifade eden Özdemir, nükleer tıbbın, başka hiçbir yöntemle sağlanamayacak bilgilerin elde edilmesinin yanı sıra, bir çok hastalıkta son derece kolay ve rahat tedavi olanağı sağladığını dile getirdi.
Özdemir, şunları kaydetti:
''Kalp,
beyin, akciğer, böbrek,
karaciğer, troid, paratiroid,
kemik sintigrafileri çok sık kullanılan ve ihtiyaç duyulan tetkikler. Koroner kalp hastalıklarında, özelikle kardiyolojiye çok yardımcı bir dalız. Kalp sintigrafisi, anjiyo, bypass öncesi ve sonrasında hastaların değerlendirilmesinde hastaya acı ya da zarar vermeyen bir
teknik. Nükleer tıp, özellikle triod hastalıklarında hastalara ağrısız ve ameliyatsız tedavi olma şansı sunuyor. Hastalarımızın çekinmemelerini özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü tedavi sırasında verilen dozlar bütün dünyada uygulanan dozlar ve tetkikler. Bugüne kadar herhangi bir sıkıntı bildirilmedi.''
(BYR-MHD)20.06.2011 15:27:55