Çizgi filmlerde farenin tarlaya zarar vermesinin ardından başlayan
kovalamaca Yozgat'ta gerçek oldu. Çiftçiler tarlaya dadanan farelerle mücadele için denemedik yol bırakmadı.
Buğday ekili araziye traktörle ilaç atan
çiftçiler çözüm bulamayınca, fare yuvalarının önüne onlarca kapan kurdu.
Bazı çiftçiler hızar motorunun dumanını fare yuvalarına vererek onları uzaklaştırmaya çalışırken bazıları da muskaları şişelere koyarak tarlanın belirli bölgelerine gömüyor.
Geçen yıl ekim alanları büyük zarar gören İç
Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçiler bu yıl da fareler yüzünden kabus yaşıyor. Tarlalarda açtıkları yuvalarla, yavruladıktan sonra yüzlerce sayıya ulaşan fareler tarım
ürünleri daha büyümeden yiyerek zarar veriyor.
Yozgat'ın Yerköy ilçesine bağlı Süleymanlı Köyü çiftçilerinden
Haydar Şahin, fare ile mücadelede her yolu denediklerini ancak başarılı olamadıklarını söylüyor.
Tarlasına 50 kapan kurduğunu söyleyen Şahin, "Akşama kadar bu kapanları bekliyorum. Onlarca fare öldü ancak sayısı da bitmiyor. 40 dönüm arazimin şimdiden 10 dönümünü fareler yemiş durumda." dedi.
Murat
Demirel de arazilerine ilaç attıklarını ancak fareleri tarladan uzaklaştıramadıklarını söylüyor. "Bu konuda çaresiz kaldık" diyen Demirel, kendisinin de tarlanın dört bir tarafına muska gömdüğünü anlatıyor. Bir yıl boyunca hasat beklediklerini anlatan Demirel, "Geçen yıl köyümüzde fare tarlalarda ürün bırakmadı. Eskiden afetler yağışla yağmursuzlukla oluyordu. Artık afetin büyüğü fareden geliyor.
Fare 'afet' kapsamına alınsın." ifadesini kullandı.
Hasan Seçen ise tarlasına ektiği ürünün büyük bölümünü farelerin yediğini anlatıyor. Seçen, "Geçen yıl kuraklık olmasın diye yağış için dua ettik. Başımıza fare afeti geleceğini bilmiyorduk. Bu yıl da bütün dualarımız farenin tarlalarımızdan uzaklaşması için." şeklinde konuştu.
Yerköy
Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, farelerin geçen yıla göre tarım arazilerine daha çok zarar verdiğini söyledi.
Tarladaki ürünlerin yüzde 80'ini farelerin yediğine dikkat çeken Bahri Yılmaz, "Tarlaya farelerin verdiği zarar nedeniyle geçen yıl biçerdöver dahi giremedi. Bu yıl daha fazla fare var. Çiftçi arayış içinde. Her yolu deniyor. Fareler yuvalarına bırakılan zehirli
buğdayları dahi yemiyor. Yetkili merciler fare ile mücadelede çiftçiye yardımcı olmalı." dedi.