Muharrem Aksakallı -
Organik Tahıl Üreticileri Birliği (OTÜB) tarafından, Doğu
Anadolu tarımında alternatif
ürün oluşturmak amacıyla hazırlanan ve
Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteklediği proje,
bölge çiftçisi için umut oldu.
OTÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliklerince hazırlanan ''Organik Hayvan Pancarı Üretimi ile Organik Hayvancılığın Yaygınlaştırılması'' projesinin KUDAKA tarafından kabul gördüğünü ve projelerini
Aziziye ilçesine bağlı iki köyde uygulamaya koyduklarını söyledi.
Toplam 60 çiftçiyi kapsayan ve 175 bin TL bütçeli projenin, bölge tarımı için lokomotif bir proje özelliğinde olduğunu savunan Ilıcalı, şunları kaydetti:
''
Projemiz bölgede ilk niteliğinde. Hayvan pancarı veya diğer adıyla yemlik pancarı ekimi bölgemizde bugüne kadar uygulamaya konmamıştı. Biz dönümünde 15 ton ürün elde edilebilen bu pancarı ekerek, çiftçimize bu üretimin gerçekleşebileceğini göstermek istedik. Bu doğrultuda hazırladığımız proje KUDAKA tarafından da kabul gördü. Projemiz, bölgemiz çiftçisinin, çekinmeden
hayvan pancarı ekimi yapabileceğini gösterdi.
Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne yeni bir ürün kavuşturmanın gururunu yaşıyoruz.''
-ET VE SÜTTE YÜZDE 12'LİK VERİM ARTIŞI-
Ilıcalı, organik hayvan pancarı üretiminin, hayvancılığın üzerinde doğrudan etkisinin bulunduğunu belirterek, söz konusu üretimin et ve sütte yüzde 12'lik artış sağladığını ifade etti.
Bölgede dönümünde 15 ton ürün elde edilebilen başka bir ürün bulunmadığına dikkat çeken ve çiftçiye de bunu ellerinden geldiğince anlatmaya çalıştıklarını anlatan Ilıcalı, şöyle devam etti:
''Hayvanlar bunu fazla tüketiyor. Ayrıca hayvan pancarı, hayvanın iştahını da açarak, et ve sütte yüzde 12'lik verim artışına sebep oluyor. Bölgemizde çiftçimiz tarlasına bir ürün ekiyor. İkinci bir ürün ekemiyor.
Çukurova gibi bir bölge olmadığımız için çiftçimiz bu durumun sıkıntısını yaşıyordu. Ancak artık bölgemiz çiftçisi gönül rahatlığıyla, dönümünde 15 ton ürün elde edilebilen hayvan pancarı üretimini yapabilirler.''
Hayvan pancarı ekiminin
yurt genelinde de yaygın olmadığına değinen Ilıcalı, projelerinin diğer bölgeler için de umut olabileceğini sözlerine ekledi.
-''TALEPTEN MEMNUNUZ''-
Ilıcalı, projelerinin uygulamaya geçmesinin ardından özellikle bölge çiftçisi ve büyük tarımsal tesislerin kendileriyle irtibata geçtiklerini belirterek, ''Talepten memnunuz. Elimizden gelen desteği sağlıyoruz'' diye konuştu.
Arayanların, ekim konusunda kendilerinden bilgi almaya çalıştıklarını anlatan Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Büyük tarımsal tesislerin yetkilileriyle de zaman zaman bir araya geliyoruz. Kendileri, üretimin nasıl yapılabileceği konusunda bizden görüş alıyorlar. Elimizden geldiğince, bize başvuranlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bölgemiz ve ülkemiz organik tarımının gelişmesi için herkes elbirliği ile hareket etmeli. Bu bereketli topraklar değerlendirilmeli. Avrupa'da daha az verime sahip topraklardan daha fazla verim alınması, tamamen bilinçli üretimden kaynaklanıyor.''
Ilıcalı son olarak, kendilerine başvuracak olan çiftçilere, ücretsiz olarak
tohum vereceklerini belirterek, ekim konusunda da gereken desteği sağlayabileceklerini ifade etti.
(AKS-MİS-NİF)27.09.2011 11:01:23