Çevre ve
Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir, ÇED'in, yapılması düşünülen faaliyetlerde ve
işletme esnasında sıkıntı yaşanılmaması için gerekli olduğunu söyledi.
İşbilir,
Eskişehir Ticaret Odası
Konferans Salonu'nda Eskişehir İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce ''Çevre Haftası'' kapsamında düzenlenen ''Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED)'' konulu panelde yaptığı konuşmada,
madencilik
sektöründe çok ciddi çekişme noktaları bulunduğunu belirtti.
''ÇED'in madencilik faaliyetlerinin olmazsa olmazı ve en önemli argümanı'' konumunda bulunduğunu ifade eden İşbilir, ÇED'in 1993'ten beri ciddi anlamda uygulanan bir yönetmelik olduğunu hatırlattı.
İşbilir,''Madenci artık çevre değerleriyle dost yaşamayı öğrendi. Çevre değerleriyle barışık yaşamanın yolu ÇED'den geçiyor. ÇED, yapılması düşünülen faaliyetlerde ve işletme esnasında sıkıntı yaşamamak için gereklidir'' dedi.
Endüstriyel Yatırımları ÇED Dairesi Başkanlığı
Petrol ve
Madencilik Şubesi Müdürü
Oğuz Güner de madencilik ve çevrenin birbiriyle daha uyumlu olmasının çalışmalarını yaptıklarını anlattı.
Güner, ''Çevre nedir, ÇED nedir, bilinmiyor. Sektör de yönlendirilmiyor. Çevre ve madencilikle üniversitelerin ilgili bölümlerinde daha yararlı dersler konulmalıdır'' diye konuştu.
Amacı ÇED sürecinde uyulacak idari ve
teknik usul ve esasları düzenlemek olan ÇED'in anlatıldığı panelde, madencilik sektörünün Türkiye'deki yeri, gelişmiş ülkelerle de kıyaslandı.
(MUH-TAR-HH)26.05.2011 18:07:35