İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, ''
Yunanistan'ın Sakız ağacı sayesinde milyar dolarlık gelir elde ettiğini, Türkiye'nin ise ürünü yetiştirebilecek olmasına karşın hiçbir gelir elde edemediğini'' söyledi.
Aydın,
Konak Best Western Otel'de düzenlenen ''
Çeşme'de Çelikleme Yöntemiyle Sakızlık Kurulması
Projesi''nin kapanışında yaptığı konuşmada, İzmir
Kalkınma Ajansı (İZKA) ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğünün geçen yıl başlattığı projeyle yeni
sakızlık alanların kurulması ve çiftçilerin eğitiminin amaçlandığını vurguladı.
Bir yıl boyunca süren proje kapsamında Çeşme Çiftlikköy'de orman sınırları içinde kalan 13 bin metrekare alana sakız veren ağaçlardan alınan çeliklerle sakızlıkların kurulduğunu belirten Aydın, bu ürünün ciddi bir gelir kapısı olduğuna dikkati çekti.
Köylülerin orman dışı
üretim yapmasını desteklediklerini, bu tür üretim yapan köylülerin orman yangınlarına karşı daha hassas olduğunu ifade eden Aydın, ''Komşumuz Yunanistan sakız ağacından milyar dolarlar kazanırken, bizim hiçbir gelirimiz yok. Amacımız sakız ağacı üretimini çoğaltmak'' dedi.
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü mühendislerinden Proje Sorumlusu Nadire
Albayrak Bakmaz da bütçesi 83 bin 830 lira olan projeyle
ekonomik anlamda oldukça değerli olan damla sakızı üretiminin Türkiye'ye yeniden kazandırılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirtti.
Bir yıl boyunca yaptıkları çalışmaları anlatan Bakmaz, projenin süresinin bittiğini ancak asıl işin bundan sonra başlayacağını kaydetti.
Çeşme'ye 3 farklı zamanda sakız ağacı dikimi yapıldığını ifade eden Bakmaz, dünya piyasasında bir kilo damla sakızının 150 avroya alıcı bulabildiğini söyledi.
Bir ağacın 400 gram ile 1 kilo arasında damla sakızı verebildiği bilgisini veren Bakmaz, bu ürünün
gıda, sağlık sektörleriyle parfümeri ve
kozmetik alanlarında kullanıldığını belirtti.
(RMZ-MV-SEM)28.06.2011 12:19:59