Çeşme sahilinin cephe düzenlemesinin yapılması ve önemli turizm merkezlerinden Çeşme'ye
mimari kimlik kazandırılması için
İzmir Valiliği, Çeşme Belediyesi, İzmir
Ticaret Odası, İzmir
Ekonomi Üniversitesi ve
Mimarlar Odası İzmir Şubesi ortak çalışma ile bir proje hazırlayacak.
İzmir Ticaret Odasından yapılan yazılı açıklamaya göre, Çeşme'nin çehresini değiştirecek projenin ilk toplantısı Çeşme Belediyesinde yapıldı.
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, bugüne kadar Çeşme'yi korumaya büyük özen gösterdiklerini, belediyenin tüm imkanlarıyla böyle bir projenin içinde yer alacaklarını ifade etti.
İzmir Vali Yardımcısı
Haluk Tunçsu, projenin sınırlarını ve çerçevesini iyi belirlemek gerektiğine işaret etti. Farklı kurumların projenin içinde olmasının büyük avantaj yaratacağını dile getiren Tunçsu, Valilik olarak, tescilli binaların restorasyonu için emlak vergilerinden yapılan kesintilerle oluşan fondan ciddi bir kaynak aktarabileceklerini belirtti.
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan
Topal ise kentlerin mimari düzeylerinin gelişmesini önemsediklerini, bu bağlamda Çeşme'nin önemli bir yerleşim olduğunu kaydederek, Çeşme'de öncelikle geniş kapsamlı bir planlamaya ve koruma amaçlı imar planlarının tamamlanmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Topal, ''Hedeflenen projenin elde edilmesi için bir yarışma düzenlenebilir. Tasarım sürecine çok sayıda mimarın katılmasıyla, pek çok proje içinden
seçim yapılarak iyi projeye ulaşılabilir'' dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin de üniversitenin Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi aracılığı ile projeyi destekleyeceklerini söyledi.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı
Ekrem Demirtaş da son yapılan Çeşme
Marina ile ilçenin önemli bir cazibe merkezi kazandığını belirterek, şöyle devam etti:
''Marina dışarından bakıldığında da çok güzel gözüküyor. Ama limandan Teke plajına kadar olan bölüme baktığınız zaman
estetik olmayan, Çeşme'nin tarihi ile hiç alakası olmayan binalar, çirkin görüntülerle karşılaşıyorsunuz. Bu görüntüler Çeşme'ye hiç yakışmıyor. Yurt dışında, Sevilla örneğinde olduğu gibi, bir kentin önemli bölgelerinin bu şekilde çehresinin yenilenerek önemli turizm merkezlerinin yaratıldığı çalışmalar var. Böyle bir proje ile Çeşme'de turizmin 12 aya yayılması, sezonun uzaması sağlanabilir. Çeşme de niye bir Nice, bir
Monaco olmasın?''
Toplantının sonunda
İzmir Valiliği, Çeşme Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi temsilcileri ile İzmir 1 No'lu Koruma Kurulu eski Başkanı Tankut
Ünal ve Mimar Ahmet Sayar'ın katılımı ile bir çalışma komisyonu oluşturulmasına karar verildi.
Komisyonun hazırlayacağı ön etüt ve genel fizibilite çalışmalarının ardından, projeye ilişkin
eylem planı belirlenecek.
Toplantıda, ayrıca, Yüksek
Teknoloji Enstitüsü'nün çalışmalara katılmasında yarar olacağı konusunda görüş birliğine varıldı.
(AYT-BAH)08.08.2011 17:06:29