Eskişehir'de CHP'li
Tepebaşı Belediyesi'nin galerisinde açılan sergide, cami ve başörtüsüne
hakaret edilmesine gösterilen tepkiler devam ediyor.
Büyük Birlik Partisi, sergi hakkında suç duyurusunda bulundu. 88
sivil toplum kuruluşu, Türk Ocakları Eskişehir Şubesi ve çok sayıda vatandaş olayı kınadı.
Cuma namazından sonra bir grup BBP'li
adliye önünde toplandı. Grup adına seçilen
heyet, konuyla ilgili hazırlanan şikayet dilekçesini cumhuriyet savcısına sundu. Suç duyurusunun ardından açıklama yapan BBP İl Başkanı
Namık Akdoğan, insanların istediği gibi düşünebileceğini, yaşayabileceğini ve konuşabileceğini; ancak asla başkalarının kişilik haklarına, inançlarına, görüşlerine karşı hakaret edemeyeceğini,
küfür edemeyeceğini söyledi. Söz konusu fotoğraflarla İslam'a,
Müslümanlara, camilere ve
dindar insanların
giyim kumaşlarına saldırıldığını belirten Akdoğan, şöyle dedi: "Değerlere yönelik aşağılık saldırılarda bulunmak kimsenin haddi değil. Bu sergiyi organize eden kişi veya örgütleri, bunlara yardımcı olanları kınıyoruz. İnsanların dini inançlarına ve
yaşam tarzlarına karşı müdahalede bulunmak, onları
küçük düşürücü hareketlerde bulunmak suçtur. Burada suç işlenmiştir. BBP olarak suç işleyenleri, yardımcı olanlar için cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Hukuk nezdinde gerekenin yapılmasını istiyoruz."
"SANATÇI AYRIŞTIRICI OLMAMALI"
Kentteki 88 sivil toplum kuruluşu adına açıklama yapan Eskişehir Demokrasi ve Özgürlük Platformu Genel Sekreteri Emre Balcı ise söz konusu resmi sergileyenleri, sergilenmesine vesile olanları esefle kınadıklarını söyledi. Balcı, şöyle konuştu: "
Sanat ve
sanatçı, yaşadığı toplumu değerlerini iyi bilmeli, saygı duymalı. Hangi görüş, düşünce ve inançtan olursa olsun ayrıştırma yerine hep birlik beraberlik, hoşgörü mesajı vermeli. Bu sergide gösterime sunulan söz konusu resimler inanan insanları rencide etmiştir."
"BU RESİMLER PAÇAVRA"
Türk Ocakları Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Nedim
Ünal da, "Bu sergiyi organize edenlerin bunu bilerek yaptığını düşünmek istemiyorum. Çünkü bu insanlar bir komployu zemin hazırlamak istemiş oluyorlar. Bu resimler sanat eseri değil, ucube de değil. Bu resimler paçavradır. Bunu yapanların da sanat adamı olup olmadıklarını kamuoyu taktir edecektir. Kadınımızın iffetine saldıran, hakaret eden, değerlere saldıran, Türk kadının gözünü bir iç çamaşırıyla kapatmak sanat, yapanlar da sanatçı görülüyorsa, o zaman bir
takım şeylerden şüphe etmek gerekir." şeklinde konuştu.
"SANAT ADI ALTINDA İNANCA SALDIRI HOŞ DEĞİL"
Kent esnafından Ali Emrullahoğlu da, "Sanata, sanatçıya saygılıyız; ama bu manevi değerlere saygısızlık bizi derinden üzdü. Resmi görünce dondum kaldım." dedi.
Resim bölümü mezunu olan Neşe Altınbay, "Sanatın bu tür şeylere alet olmasından rahatsızım. İnançlara böyle sanat adı altında saldırıyı hoş bulmuyorum." dedi.
Eskişehir Girişimci
Sanayiciler ve İşadamları Derneği Genel Koordinatörü
Muhammet Nebi Yıldızbaşı da, sevgi ve hoşgörü mimarı Yunus Emre'nin şehri olan Eskişehir'de böyle bir hoşgörüsüzlük yaşanmasının kendilerini çok üzdüğünü kaydetti. Yıldızbaş, "Bir takım siyasilerin himayelerinde gerçekleşen bu tür provokatif organizasyonlar şehrimizin kardeşliğini, toplumumuzun birliğine büyük zarar vermektedir. Siyasilerin, sanatçıların halkın kutsallarına karşı duyarlı olmalısını istiyoruz." diye konuştu.