Rize'nin
Çamlıhemşin ilçesindeki Topluca köyünde 50 yıl önce yaşanan bir felaket sonrası başlatılan 'eğlenceli
düğün yapılmaması' geleneği hala devam ediyor.
Anlatılanlara göre, 50 yıl önce köyde görevli imam, tulum çalınıp horon oynanan eğlenceli düğün yapılmamasını söyledi. Buna rağmen yapılan eğlenceli düğünden üç gün sonra çıkan
yangında 20 ev ve cami yandı. 'Hocanın sözünü dinlemedik, bu yangın oldu' diyen köylüler, o günden sonra eğlenceli düğün yapmama kararı aldı.
Çamlıhemşin ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki 500 haneli 2 bin nüfuslu Topluca köyünde 50 yıl önce, damadın hoca olan dedesinin karşı çıkmasına rağmen gelin tarafının ısrarı üzerine eğlenceli düğün yapıldı.
Düğünden 3 gün sonra, gelinin babaevinde yangın çıktı. Yangının yayılması sonucu 20 ev ile tarihi ahşap cami yandı. Yaşanan olay sonrasında, 'Hocayı üzdüğümüz için yangın çıktı', 'Hocanın sözünü dinlemedik bu yangın oldu' diyen köylüler, o günden sonra köy merkezindeki düğünlerde tulum çalmadı, horon oynamadı. Uzak mahallelerde eğlenceli düğünler yapılırken, merkezdeki düğünler ise sohbet ve ikramlarla geçiştirildi.
Topluca Köyü Muhtarı Yusuf Çiçenoğlu, o yıllarda çocuk olduğunu, ancak düğünü hatırladığını belirtti. Çiçenoğlu, şunları anlattı: "Köyümüzde bir hocanın torununun düğünü oluyordu. Kız tarafı düğünde tulum çalıp horon oynamak istemiş, ama hoca eğlenceli düğüne karşı çıkmış. Ancak kız tarafı dayatınca horonlu eğlenceli düğün yapıldı. 3 gün sonra gelinin babaevinde çıkan yangın çevreye yayıldı. 20 ev ile tarihi ahşap cami yandı. O zaman yaşananları, düğünün eğlenceli yapılmasına bağladılar. 'Hocayı üzdüğümüz için bu yangın çıktı' dediler. Ondan sonra da köyde tulum çalınarak horon oynanmadı. 50 yıldır da köyde eğlenceli, horonlu düğün yapılmıyor. Sadece uzak mahallelerde ve son dönemde köyden uzaktaki okulun salonunda bazen eğlenceli düğünler oluyor."