Bolu Dağı, sürücüler için yıllarca kabus oldu. Araç sahipleri, özellikle kış aylarında geçit vermeyen dağ yolunu aşabilmek için adeta ecel terleri döktü. Sürücüler, yapımı 15 yıl süren
Bolu Dağı Tüneli'nin açılmasını bayram havasında kutladı. Ancak bu kez de
Bolu Dağı Tüneli geçişinde
kazalar eksik olmadı. Son yıllarda alınan tedbirlerle kazalar en aza indi.
Kar yağışı nedeniyle de yollar kapanmıyor. Bolu Dağı artık sürücülerin kabusu olmaktan çıktı.
İstanbul-
Ankara istikametinde 23 Ocak 2007'de açılan
tünelle birlikte D–100 Karayolu'nun Bolu Dağı geçişindeki trafiğin yüzde 95'i TEM Otoyolu'na kaydı. Bolu Dağı Tüneli geçişine acemi olan sürücüler nedeniyle ilk yıllarda kazalar eksik olmadı. Kazalar özellikle Ankara-İstanbul istikametinde yoğunlaştı. Tünel çıkışındaki ışığı gördükten sonra hızlarını artıran sürücüler, rampa aşağı ve virajlı olan yolda direksiyon hakimiyetlerini kaybederek kazalara neden oldu.
2008 yılında tünel çıkışında, Ankara-İstanbul yönünde,
Düzce il sınırına kadar olan 3,5 kilometrelik otoyolda 92
trafik kazası meydana geldi. Aynı mevkiinin İstanbul-Ankara istikametinde 12 kaza oldu. Kazaların 6'sı ölümlü, 25'i yaralamalı, 73 maddi hasarlı olarak kayıtlara geçti. Kazalarda 6 kişi öldü, 80 kişi yaralandı. Alınan tedbirler ve sürücülerin Bolu Dağı geçişine alışması nedeniyle, 2009'da kazalar bir önceki yıla göre üçte bir oranında azaldı. 2009'da, tünelin her iki istikametinde 31 kaza meydana geldi ve 12 kişi yaralandı. 2010 yılında da kazalar bir önceki yıla göre azalma gösterdi. 2010'da meydana gelen 7'si yaralamalı, 16'sı maddi hasarlı 23 kaza oldu. Bu kazalarda 12 kişi yaralandı. 2011 yılında bugüne kadar 3 maddi hasarlı kaza meydana geldi.
Bolu Dağı Bölge Trafik Şube Müdürü Orhan Başaran, Bolu Dağı Tüneli geçişinde kazaların büyük oranda azaldığını söylüyor. Başaran, kazaların azalmasında alınan tedbirlerin etkili olduğunu belirterek, şunları kaydediyor: "Tünel geçişinde trafik yönünden tedbirlerimizi artırdık.
Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü de kazaların yoğun olarak meydana geldiği tünel çıkışında
araçların hızlarını anında tespit eden
radar sistemi kurdu. Yol zemini de araçların hızlarını azaltan alüminyum kauçuk karışımlı yol malzemesiyle kaplandı. Ayrıca sürücülerin kurallara uymaları, Bolu Dağı geçişindeki trafik kurallarını öğrenmeleri kazaların azalmasına etken oldu."
TÜNELDE HIZ SINIRI 70 KİLOMETRE
İstanbul-Ankara arasındaki trafiği önemli oranda rahatlatan Bolu Dağı Tüneli, 23 Ocak 2007'de açıldı. Bu tarihten sonra D–100 Karayolu'ndaki trafiğin yüzde 95'i TEM Otoyolu'na kaydı. Bölgede meydana gelen kazaların büyük bölümü aşırı hızdan kaynaklanıyor. 36 kamerayla 24 saat gözetlenen tünelin içerisinde
hız sınırı 70 kilometre. Tünel çıkışında 4 radar kamerası bulunuyor. Tünel çıkışından viyadükler boyunca hız sınırı 80 kilometre. Hız sınırını yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşanlara 140 TL para, 10 ceza puanı, yüzde 30'un üzerine aşanlara 290 TL para ve 15 ceza puanıyla cezalandırılıyor. Kurallara uymayanlara ceza kesilerek adreslerine gönderiliyor.