Doğu ve Güney
doğu Anadolu bölgelerindeki 25 üniversiteden yaklaşık 100
bilim adamı, Malatya'da düzenlenen ''
Üniversiteler Arası Kimya Alanında Bilgi Alışverişi ve Ortak
Projeler Geliştirilmesi Çalıştayı''nda bir araya geldi.
İnönü Üniversitesi ve
TÜBİTAK'ın işbirliğinde, Turgut
Özal Kongre ve
Kültür Merkezi'nde başlayan çalıştayın açılışında konuşan
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, kabul edilebilir proje üretebilme becerisi ve başarısına sahip bilim insanlarının yetersizliğine dikkati çekti.
Türkiye'nin birçok alanda uluslararası tanınırlığını ve güvenilirliğini artırdığına işaret eden Çelik, ancak Türkiye'nin bilimsel çalışma, araştırma ve teknolojik gelişime katkı anlamında henüz istenilen yerde olmadığını belirtti.
Özellikle araştırma ve proje geliştirmeye yönelik dünyadaki birçok
ülkeden daha fazla katkı veren Türkiye'de, TÜBİTAK ile ortak proje çalışması ve kabul edilebilir proje üretme konusunda bilim insanlarının yetersiz kaldığını vurgulayan Çelik, ''ABD'de birçok üniversitede çalışan akademisyenler yılın 9 ayında devletten
maaş almakta ve geri kalan 3 ayın maaşını ise ürettikleri proje ve gerçekleştirdikleri araştırmalardan temin etmektedirler. Bu yaklaşımdan yola çıkarsak, ülkemizdeki bilim adamlarının bilimsel anlamda toplumuna katkı sunma ve kendilerini geliştirmeye yönelik daha iyi bir strateji belirlemeleri gerektiği kanaatindeyim'' diye konuştu.
Rektör Yardımcısı ve Çalıştayın Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail
Özdemir de, üniversiteler ve araştırma enstitülerinin, bilgi tabanlı ekonomilerde insan kaynağının yetiştirilmesi için önemli rol oynadığını belirtti.
Özellikle yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerin istenen düzeyde eğitim ve araştırma görevlerini yerine getirebilmesi için, ülke ihtiyaçları doğrultusunda gerekli donanıma sahip
öğretim üyelerinin yetiştirilmesinin önemine dikkati çeken Özdemir, bilimsel işbirliğini artırmaya yönelik düzenledikleri çalıştayla, bir alanda güçlü olan bir üniversitenin birikiminden diğer üniversitelerin yararlanma imkanının da doğacağını söyledi.
Konuşmaların ardından çalıştayda, katılımcı bilim adamları üniversitelerinin
kimya alanındaki gelişmeleri ve
Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili sunum yaptı.
Çalıştaya, Doğu ve
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki üniversitelerden yaklaşık 100 bilim adamı katıldı.
(TBK-AY-EMN-İSA)06.10.2011 16:09:40