Efsun Yılmaz - İzmir'deki Kızlarağası Hanı'nda, unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan bakır el işçiliğini sürdürmeye çalışan Hasan Var, mesleğin gelecek nesillere aktarılması ve
yurt dışında tanıtılması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den
destek istediğini bildirdi.
Hasan Var, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakır işleme el sanatının geçmişinin çok eski dönemlere dayandığını, bugün çok az sayıda kişinin bu mesleği yaptığını belirtti.
Bakır işleme el sanatıyla uğraşan sanatkar sayısının
Türkiye'de 10'u geçmeyeceğini kaydeden Var, 2010 yılında Kızlarağası Hanı ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e durumu anlattığını ve destek istediğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül'e el işçiliği ile yapılan bakır
kahve fincanı seti
hediye ettiğini ifade eden Hasan Var, şunları anlattı:
''Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmemizden sonra yanıma
genç bir beyefendi geldi.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ndenmiş. Gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Bir ay kadar sonra da Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yazı geldi ve ilgili resmi kurumlara talebimin iletildiği bildirildi. Resmi kurumların mesleğin devamı için çalışma yapmalarını ve bizlere destek vermesini bekliyoruz.''
Kültür ve
Turizm Bakanı
Ertuğrul Günay'dan da
fuar ziyareti sırasında, ''mesleğin devamı için''
yardım istediğini ifade eden Hasan Var, ''Bu meslekte yetişen yok. Ben 45 yaşındayım ve bu işi en fazla 10 yıl daha yapabilirim. Amacım bakır el işleme sanatının gelecek nesillere aktarılması ve yurt dışında tanıtılması'' diye konuştu.
Hasan Var, hedefinin uzun süreli kurslarda gençlere bakır işleme el sanatını öğretmek ve yurt dışındaki fuarlara Türkiye adına katılmak olduğunu söyledi.
-''YABANCILARIN İLGİSİ BÜYÜK''-
Bakır işleme el sanatının en az bin yıl önceye dayandığını, Erzincan'da bu sanatın
Osmanlı motifleriyle zenginleştirildiğini ifade eden Hasan Var, 31 yıl önce sanatı Erzincanlı ustalardan öğrendiğini dile getirdi.
Yıllar boyunca vazo, ibrik, semaver, son 8 yıldır da
bilezik, bileklik, kolye, yüzük, küpe işlediğini anlatan Hasan Var, bakır işleme el sanatına Kızlarağası Hanı'na gelen yabancıların büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.
Türkiye'ye konferans için gelen ABD'li bir profesörün bakır işlerken kendisini saatlerce izlediğini ve satın aldığı tepsilerin arkasına imzasını istediğini de söyleyen Hasan Var, ''30 yıllık sanat hayatımda ilk defa bir kişi aldığı objenin arkasında adımı görmek istedi. Bu beni duygulandırdı'' dedi.
Hasan Var, bakır objeleri işleme süresinin birkaç saat ile birkaç gün arasında değiştiğini, ürünlerin fiyatlarının 10 liradan başladığını, elle işlenen bir bakır tepsinin 90 liraya satın alınabileceğini belirtti.
(EFS-BAH-HMD)07.08.2011 13:50:55