Bursa İl
Sağlık Müdürü Dr.
Özcan Akan, dünya üzerindeki milyonlarca insanın bilgisayarları en başta gelen iş araçları olarak kullandığını söyledi. Dr. Akan, "Son on yıl içerisinde insanların bilgisayar karşısında geçirdikleri süre inanılmaz derecede arttı.
Bilgisayar kullanımı sırasında sık molalar verilmeli ve germe egzersizleri yapılmalıdır." dedi.
Teknolojinin insan hayatının kolaylaştırdığına dikkat çeken Akan, bilgisayarların ulaştığı seviyelerin herkesi şaşkınlığa düşürdüğünü kaydetti. Artık çocukların bilgisayarları daha kolay kullanılabildiğini anlatan Akan, "İnternetin de kullanıma girmesiyle iyice ilgi odağı olup hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmekteler. Doğalarında var olan bazı yetersizliklere ve gizli tehlikelere rağmen hala onları çok seviyoruz. Bilgisayarların olumsuz etkileri çoğunlukla küçümsenmektedir. Bizleri fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak etkilemenin yanı sıra maddi zararlar da verir, en azından internette geçirdiğimiz sürenin karşılığı olan
telefon faturası bunun en
küçük örneğidir. Bileklerimiz ağrır, gözlerimiz yaşarır, boynumuza kramp girer ve biz tüm bunların karşımızda duran
makine yüzünden olduğunu biliriz, ama yine de kendimizi sevgili bilgisayarımıza teslim ederiz." diye konuştu.
Bilgisayarların artan kullanımıyla birlikte, sorunların da arttığını anlatan Dr. Özcan Akan bilgisayar kaynaklı sağlık sorunlarının uygun olmayan kullanım ve "güvenli kullanım teknikleri" konusundaki bilgi eksikliklerinden meydana geldiğini dile getirdi. Akan şunları söyledi: "Bilgisayar kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan yaygın sorunlardan bazıları, Karpal Tünel Sendromu (Carpal Tunnel Syndrome), Tekrarlanan Zorlama Yaralanması (Repetitive Strain Injury), Bilgisayar Görme Sendromudur (Computer Vision Syndrome). Bu olumsuzlukları gidermek için bilgisayar kullanımı sırasında sık molalar verilmeli ve germe egzersizleri yapılmalıdır."