Biga İlçe Gıda,
Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğünde tarım teknikeri olarak görev yapan Mehmet
Kömür, örnek bir çalışmaya
imza attı.
Sinekçi Köyü'nde babadan kalma bahçesinde hiçbir zirai ilaç kullanılmadan hünnap yetiştiren Mehmet Kömür, sezonda 300 kilogram
ürün aldı.
Kömür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yeniçiftlik beldesindeki Ece Gölü ortasındaki ''Hünnaplık Burnu'' denilen mevkiden 8 yıl önce söktüğü 14 hünnap fidanını yaklaşık 1200 metrekarelik bahçesine diktiğini söyledi.
Dikimden sonra 6'ncı yılda ürün almaya başladığını dile getiren Kömür, ''Bir
ağaçtan yaklaşık 30 kilogram topladığım organik hünnap, yerel pazarda çok rağbet görüyor. Haftada 80 kilo hünnap satılıyor'' dedi.
Biga halkının hünnap
meyvesini tanıyıp sevdiğini vurgulayan Kömür, hünnap bitkisinin faydalarının saymakla bitmediğini belirterek, şöyle konuştu:
''Eski yıllarda balgam ve
idrar söktürücü olarak kullanılan hünnabın, tokluk hissi verdiği ve yüksek tansiyona iyi geldiği bilinir. Afrodizyak etkisi bulunan hünnabın suyu çıkartılıp
kekik suyu ile karıştırıldığında
kalp ve
damar hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilir, kolestrolü düşürür. Hünnap, eylül ve ekim ayları boyunca taze olarak tüketilir.''
Mehmet Kömür, ilçeye bağlı Çavuşköy ve Adliyeköyde
doğal ortamda yetişen hünnabın dibinden çıkan süngülerini tüpte çoğalttığını ifade ederek, toplam 67 ağacının bulunduğunu bildirdi.
Hünnabın hafif toprakları sevdiğini dile getiren Kömür, ''Bir ağaç 6'ncı yılında yavru veriyor. Dikenli olan ağaçtan hünnap toplaması bir hayli güç. Meyve tutumundan itibaren ağacımızı haftada bir kez suluyoruz. Bu yıl yaklaşık 300 kilogram ürün aldım'' ifadelerini kullandı.
(STA-CC-KÖS)30.09.2011 10:01:39