Keles'te, Osmangazi'nin kardeşi Sarı Batu'nun (
Savcı Bey) eşi ''Ana Sultan'' adına yüzyıllardır hayır yemeği düzenleniyor. Kelesliler, hayır yemeğinin düzenlenmediği yılların bereketsiz geçtiğine inanıyor.
Keles Küçükkovacık Ana
sultan Yardımlaşma ve Dayanışma Eğitim ve
Kültür Derneği (Kanas-Der) Başkanı Recep Koçdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmangazi'nin kardeşi Savcı Bey'in eşi Avna Hatun'un,
genç yaşta Keles'in Küçükkovacık Mahallesi'nde hayatını kaybettiğini belirtti.
Savcı Bey'in
erken yaşta eşini kaybetmesi nedeniyle büyük üzüntü duyduğunun anlatıldığını ifade eden Koçdemir, Sarı Batu'nun sancağını, genç yaşta ölen eşinin türbesine verdiğini söyledi.
O günlerden bu yana yaklaşık 725 yıldır Ana Sultan adına hayır yemekleri düzenlendiğini vurgulayan Koçdemir, şöyle devam etti:
''719 yıldır Küçükkovacık halkı tarafından yapılan bereket hayrı organizasyonu, Kanas-Der'in kurulmasından bu yana daha kapsamlı hale getirildi. Daha planlı ve binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen hayır yemekleri yapılmaya başlandı. Bu yıl 725'incisi düzenlenen Ana Sultanı Anma ve Bereket Hayrı, büyük katılımla gerçekleşti.''
-725 YILLIK GELENEKTE HAZIRLIKLAR GÜNLER ÖNCESİNDEN BAŞLIYOR-
Koçdemir, 725 yıllık gelenekte
hazırlıkların günler öncesinden başladığını belirterek, şunları kaydetti:
''Dernek olarak planlamamızı yapıyoruz. Kaç kişinin geleceğine tahminen yemek programı hazırlıyoruz. Hayvanlar cuma günü kesiliyor.
Cumartesi günü Ana Sultan Türbesi ve
mezarlık, temizleniyor. Aynı gün
akşam kesilen hayvanlar pişiriliyor. Pazar günü ise sabah saat 08.00'de başlayan organizasyonda mevlit okunuyor. Ana Sultan Türbesi, ziyaret ediliyor. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasından sonra katılanlara saat 15.00'e kadar yemek dağıtımı yapılıyor. Bu yıl 4
dana kesildi ve 3 bin kişiye yemek dağıtıldı.''
Keles'te bu hayır yemeğine büyük önem verildiğini vurgulayan Koçdemir, ''Ana Sultan hayrına yemek verilmezse önümüzdeki yılın bereketsiz geçeceği inancı tüm halkımızda hakim. Bereketli bir yıl için bu hayır yemeği her yıl düzenlenir. 725 yıllık geleneği en iyi şekilde sürdürmeye, yüzlerce yıl daha devam etmesi amacıyla gelecek kuşaklara aktarılması için çalışıyoruz'' diye konuştu.
(OB-ZAK-BAK)26.09.2011 11:49:26