Günler öncesinden hazırlıkların yapıldığı, küskünlüklerin sona erdiği, hoşgörünün hatırlandığı, büyüklerin ellerinin öpülerek gönüllerinin ve hayır dualarının alındığı, kabirlerin ziyaret edildiği, sabah pür telaş bayram namazına gidilerek mahalleliyle bayramlaşıldığı bayramlar, çocuklar için daha büyük coşkuyu, sevinci ifade ediyor.
Bayram çocuklar için, akrabalardan
şefkat görmenin, eli öpülen büyüklerden
şeker, çikolata,
harçlık almanın yanında yeni elbiselere, ayakkabılara ''bayrama az kaldı, biraz
sabır'' denilerek alınması ertelenen yeni
oyuncaklara kavuşmak anlamına geliyor.
Bu yüzden, büyükler bayramlarda en çok çocukları sevindirmek istiyor,
aileler başka harcamalarından feragat edip, kısıtlı
bütçelerinden muhakkak çocuklara bayram harçlığı, yeni
kıyafet ya da oyuncak almak için para ayırıyor.
İzmir'in zengini, dar gelirlisi her kesiminden
alışveriş için uğrak yeri olan, şehrin ticari kalbinin attığı Tarihi Kemeraltı çarşısında bayram bereketi yaşanıyor.
Kemeraltı esnafından özellikle çocuklara yönelik
satış yapan dükkan sahipleri bu hareketlilikten oldukça memnun. Boncuklu tabancalardan uzaktan kumandalı
araba, helikoptere, oyun konsollarından akülü araba ve
bisiklete kadar her türlü oyuncağın ve kıyafetten ayakkabıya tüm ihtiyaçların bulunabildiği çarşıdaki esnaf, ''nerede o eski bayramlar'' dese de, bayrama sayılı günler kala satışlar artıyor.
Çocuk oyuncakları toptancısı
Erol Karakoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram öncesinin esnaf için iyi geçtiğini söyledi. Aile büyüklerinin kendilerinden ziyade çocuklarını düşünerek, harcamalarında önceliği çocukları sevindirmeye verdiklerini ifade eden Karakoç, bir çocuğu sevindirmek için 50 kuruşa da, 200 liraya da oyuncak bulunduğunu, herkesin bütçesine göre oyuncak seçebileceğini bildirdi.
Karakoç, en çok kız çocukları için bebeklerin, erkek çocuklar için arabaların rağbet gördüğünü, lakin okulların açılacak olması nedeniyle eğitici oyuncakların da satışlarının arttığını dile getirdi.
Bebek ve çocuk mağazası şefi Özgül Alıcı ise akülü araba, bisikletin bayram hediyesi olarak
tercih edilenler arasında yer aldığını, kıyafetlerde de yoğun satış yapıldığını söyledi.
Her ne kadar geçmiş yıllara göre bir miktar azalma olsa da satışların iyi gittiğini, bebek ürünlerine talebin çok fazla olduğunu vurgulayan Alıcı, ailelerin bütçelerinde çocuklara yapacakları harcamalardan çok kısıntı yapmadıklarını, özellikle de bayram günleri öncesi onları sevindirmek adına ''kesenin ağzını biraz daha açtıklarını'' ifade etti.
Alıcı, ailelerin kendilerine alacakları şeylerden feragat edip, çocuklarının bütün eksiklerini tamamladıklarını, bu anlamda bayramın geldiği özellikle çocuk ürünleri satan mağazalarda çokça hissedildiğini belirterek, ''Bayram hediyesi olarak en çok akülü araba, baston araba ve bisikletlerde bir satış patlaması var. 150-500 lira arasında değişiyor bu oyuncakların fiyatları'' dedi.
Çocuk oyuncakları satan bir mağazanın satış sorumlusu Mustafa Deveci ise ''nerede o eski bayramlar'' dese de, bayramın bereketiyle geldiğini, satışların bugünlerde arttığını söyledi. Özellikle televizyonlarda yayınlanan çizgi filmlere dair üretilen oyuncakların ve çocuk oyunlarının en çok rağbet gören ürünler olduğunu anlatan Deveci, her ailenin bütçesine uygun olarak çocuğunu sevindirecek bir oyuncağı mutlaka alabileceğini belirtti.
Oyuncak ve çocuk kıyafeti satışı yapan bir mağazanın sorumlusu Fatih Gülseren de bayram öncesinde ağırlıklı olarak kıyafet satışının gerçekleştiğini ifade ederek, önceki aylara göre yüzde 40-50'lik bir artış yaşandığını söyledi. Gülseren, ailelerin çocuklarını bayramda sevindirmek için oyuncağa her zamankinden daha büyük bir bütçe ayırdığını, bu yüzden bayram öncesinde akülü araba ve bisiklet satışlarında bariz bir artış olduğunu anlattı.
(GLC-BAH-BŞK-AK)26.08.2011 11:16:49